Khamis, 15 Februari 2018

ROTI CANAI DAN ROTI BOOM







Bahan2;

  • 1 kg tepung gandum
  • 2 1/4 cwn air
  • 3sdb susu pekat
  • 3sdb gula
  • 1sdb garam mesin
  • 1sdb marjerin
  • 1bj telor
  • Sedikit kunyit serbuk

Cara2;

  1. Satukan air, susu , gula, garam,telor dan serbuk kunyit..kacau biar garam dan gula larut..masukkan gandum sedikit demi sedikit sambil gaul hingga sebati..uli sebati.masukkan marjerin..uli lg hngga sebati dan doh mnjadi kental dan tdak melekat di tangan. Bulat2kn.susun dlm loyang..tutup dgn plastik selama 40 min.
  2. Sapu marjerin pd setiap doh..susun dlm periuk yg disapu marjerin..peram 4@5 jam sebelum tebar..


SELAMAT MENCUBA



Sumber

Tiada ulasan: