Sabtu, 28 Oktober 2017

Resepi Udang Masak Berempah






Bahan-Bahan

  • Udang 
  • Bawang merah 4 ulas (di racik halus)
  • Bawang putih 2 ulas (di racik halus)
  • Daun kari 1 tangkai
  • Ketumbar 1 sudu teh
  • Serbuk jintan manis 1 sudu teh
  • Serbuk jintan putih 1sudu teh
  • Gula melaka & garam secukup rasa

Bahan Kisar
  • Cili kering 12 tangkai (di rebus dahulu)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit halia

Cara-Caranya
  1. Masukan daun kari, bawang merah, bawang putih sehingga garing dan naik bau. Jangan sampai daun kari hangit yaa
  2. Masukan bahan blender, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih. Gaul-gaulkan tunggu sehingga betul-betul pecah minyak.
  3. Masukan gula melaka & garam secukup rasa. Masukan air sedikit selepas itu masukan udang. Tunggu sehingga udang masak. Gaul-gaulkan sekejap dan bolehlah di tutupkan apinya.


Tiada ulasan: