Jumaat, 20 April 2018

RESEPI ROTI PRATA / ROTI CANAI






Bahan-bahan3 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
secubit baking soda
3/4 cawan olive oil atau minyak sapi bahagikan kepada 1/4 + 1/2

Cara-cara

  1. Satukan tepung, gula garam dan baking soda dalam satu mangkuk yang besar
  2. Dalam mangkuk yang lain pukul telur dan susu segar ~ kocok aje
  3. Buatkan satu lubang di tengah2 tepung
  4. Tuangkan telur dan susu tadi ke dalam lubang
  5. Gaul rata perlahan2 sehingga menjadi doh
  6. Tambahkan 1/4 minyak dan uli rata selama 8 - 10 minit
  7. Salutkan doh dengan 1/4 minyak lagi pada seluruh permukaan doh dan tutup doh dengan tuala yang lembab
  8. Rehatkan doh selama 2 ~ 4 jam
  9. Basahkan tangan dengan baki minyak dan bahagikan doh kepada 12 bahagian yang sama besar berbentuk bebola kecil
  10. Sapukan minyak minyak pada papan canai
  11. Selepas tu bolehlah di goreng atas kuali leper
  12. Renjiksan sedikt aje minyak dan balik2kan roti
  13. Sedia di nikmati bersama kuah kari, dal atau sambal tumis.

kredit: norazlitaaziz






Tiada ulasan: