Bahan-bahan:-
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan marjerin / mentega
- 1/2 sk serbuk penaik / baking powder
- 1 biji telur
- 1 sk esen vanilla
- 1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) –jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit sukatannya.
- jem secukupnya
Cara-cara :
- Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan serbuk penaik diayak bersama.
- Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata.
- Masukkan tepung. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
- Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana. Ketukkan acuan dan susunkan biskut ke dalam dulang pembakar yang sudah dilengserkan dgn mentega /marjerin.
- Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga masak.
- Sapukan jem yg digemari pada biskut dan tutup kemas.
- Sapu jem semasa biskut tengah panas supaya ia cepat kering dan melekat dgn sempurna.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan