Jumaat, 16 Februari 2018

Jom bisnes roti canai sehebat kedai mamak.



Salam mesra Semua,

Tahukah anda makanan yang paling digemari ramai. Yang paling mendapat sambutan tidak mengira kaum jantina dan usia. Tentunya Roti Canai dan murtabak.

Roti canai dan murtabak amat digemari tidak kira pagi, petang dan malam. Permintaannya cukup dan cukup tinggi di kalangan rakyat malaysia. Inilah perniagaan yang paling menguntungkan dan tidak pernah surut.

Anda cukup bertuah, kini anda boleh membuatnya sehebat kedai mamak. Anda boleh belajar tanpa susah-susah pergi ke kursus yang mahal-mahal tu. Kini anda boleh belajar dengan DVD video intertaktif step by step dengan harga yang cukup murah.

Ada 8 modul di dalamnya
  • MODUL 1 : MEMBUAT ROTI CANAI ORIGINA
  • MODUL 2 : TEKNIK MENEBAR ROTI CANAI
  • MODUL 3 : MENGENDALIKAN MESIN PENGULI
  • MODUL 4 : MEMBUAT ANEKA ROTI CANA
  • MODUL 5 : MEMBUAT ROTI CANAI SEGERA
  • MODUL 6 : MEMBUAT ANEKA MARTABAK
  • MODUL 7 : PENGIRAAN KOS ROTI CANAI
  • MODUL 8 : MEMBUAT KUAH ROTI CANAI

Apa yang menarik, modul dalam bentuk video intraktif step by step. Memang gerenti pandai. 

Untuk maklumat lanjut sila ke laman web resepiroticanai.com


Khamis, 15 Februari 2018

ROTI CANAI DAN ROTI BOOM







Bahan2;

  • 1 kg tepung gandum
  • 2 1/4 cwn air
  • 3sdb susu pekat
  • 3sdb gula
  • 1sdb garam mesin
  • 1sdb marjerin
  • 1bj telor
  • Sedikit kunyit serbuk

Cara2;

  1. Satukan air, susu , gula, garam,telor dan serbuk kunyit..kacau biar garam dan gula larut..masukkan gandum sedikit demi sedikit sambil gaul hingga sebati..uli sebati.masukkan marjerin..uli lg hngga sebati dan doh mnjadi kental dan tdak melekat di tangan. Bulat2kn.susun dlm loyang..tutup dgn plastik selama 40 min.
  2. Sapu marjerin pd setiap doh..susun dlm periuk yg disapu marjerin..peram 4@5 jam sebelum tebar..


SELAMAT MENCUBA



Sumber

Kek Cheese Leleh





Bahan A.. (meringue)

  • 4 @ 5 biji putih telur gred a @b
  • 1/2 sudu teh cream of tartar

Bahan B😍

  • 4 @5 biji kuning telur
  • tepung naik sendiri 70 gram
  • tepung jagung 50 gram
  • 1sudu teh baking soda.. 
  • sikit esen or creamy vanilla
  • 70 ml minyak
  • 70 ml fresh milk full cream Dutch lady or susu cair
  • sikit salt
  • gula kastor 140 gram @ gula halus 130 gram

ayak ye tepung ni ni,kalo rajin
Cara:
step1:bhn b

  1. 5 biji kuning telur+esen+gula.mixer hingga gula hancur n kuning telur hingga putih pucat.
  2. buh minyak+susu segar n salt..mixer lgi
  3. buh segala tepung n mixer hingga gebu.


step 2:bhn a

  1. mixer 5 biji putih telur hingga berbuih..stop mixer kejap n buh cream or tartar..mixer hingga bertanduk..

step 3

  1. kaup balikkn putih telur @ meringue sebanyak 3 x ke dlm bhn b (kuning telur+tepung..)
  2. Hentakkan adunan sebanyak 2 x 
  3. bakar suhu 150 minit selama 35 minit ikut oven masing2..
  4. sy guna loyang segiempat 8x8..guna baking paper ya
  5. dah masak tu,cepat2 terlangkup kn kek atas redai..siap!!

resepi topping..

  • 250 gram cream cheese
  • 1cwan whipping non diary value pride
  • 50 ml fresh milk
  • skit esen vanilla
-mixer sebati..

Rabu, 14 Februari 2018

Cheesecake japanese cotton




Bahan-Bahan

  • 4 biji telur Gred A or 5 biji Gred B.Asingkan putih/kuning
  • 1 sdt esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram buttercup
  • 70 gram self raising flour
  • 70 gram gula halus 
  • 5 keping cheese

  1. Panas oven dengan letak air mendidih 180'C 10-15 minit
  2. Double boil - susu/butter/cheese .Ketepikan bila dah mendidih
  3. Whisk kuning telur sampai berbuih + esen vanilla.Ketepikan
  4. Untuk buat meringue, tips dia jangan terus speed laju. Tapi perlahan hingga berbuih kecik penuh, baru masukkan gula halus sikit-sikit. Lepas tu naikkan speed sekitar 1 minit n check dh sampai soft peak tak mcm dlm pic bawah. Jangan over nanti kek mendap tengah or tepi. 
  5. Masukkan bahan double boil tadi ke dalam adunan kuning telur. Kacau n ayak tepung . Lepas tu whisk sampai jangan berketul tepung.
  6. Baru masukkan meringue putih telur .Masukkan 1/3 setiap kali masuk, n kaup balik manja. Jangan kacau nnt ruang udara dia hilang.Keka tak gebu.
  7. Guna loyang saiz 8. Bahagian tepi balut dengan aluminium . bahagian bawah alas dengan parchment paper or baking paper.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang , hentak sekali ja. Lepas tu bakar pada suhu 165'C- 170'C guna teknik waterbath. Ini cara CA 
  9. 20 minit pertama api atas bawah kipas on ( jika ada kipas )
  10. 40 minit buka oven n tutup permukaan atas kek dengan aluminium foil tuk elakkan hangit x cantik.api atas bawah kipas on ( jika ada kipas )
  11. Bila dh masak, keluarkan terus dari oven n terbalikkan.Sejukkan 15-20 minit. Lepas tu baru keluarkan dari loyang n terbalikkan ke atas. Bila dah sejuk baru potong.Baru cantik kejadiannya

Selasa, 13 Februari 2018

Mengapa Bisnes Bakeri Dari Rumah?..


4 Sebab mengapa bisnes bakeri adalah cara yang terbaik untuk anda menambahkan pendapatan secara sampingan dari rumah!

1. Kos Pemulaan Yang Kecil

Memandangkan anda memulakan bisnes bakeri ini hanya dari rumah, jadi, anda tidak perlu membayar sewa kedai, dan tidak perlu membeli peralatan-peralatan yang besar dan mahal seperti rak simpanan kek, mesin juruwang, peti ais besar dan sebagainya.

Anda juga tidak perlu membayar kos pekerja yang hanya bertugas untuk menjaga kaunter sepanjang masa.

Anda boleh bermula hanya dari rumah dan menggunakan peralatan-peralatan yang sudah sedia ada di rumah anda!

2. Tidak Perlu Terlalu Menjual.

Untuk menjual produk bakeri anda, anda tidak perlu bersusah-payah menerangkan tentang produk anda sehingga berbuih-buih mulut sepertimana yang sering dilakukan oleh penjual produk-produk MLM! Cukup sekadar anda menunjukkan gambar dan harga! Jika mereka suka, mereka akan order!

3. Hanya Buat Berdasarkan Tempahan!

Ini adalah kelebihan besar bisnes bakeri dari rumah! Anda hanya perlu membuat kuih / kek / roti hanya selepas anda mendapat tempahan sahaja! Jadi, tiada risiko kuih/kek/roti anda tidak habis dijual sepertimana yang sering berlaku di kedai-kedai bakeri yang terpaksa membuang kuih serta roti-roti mereka yang tidak habis dijual.

4. Urusan Rumahtangga Masih Terjaga!

Ya! Memandangkan anda hanya membuat kuih di dalam rumah, maka, anda masih lagi boleh memantau dan menguruskan anak-anak anda. Urusan kerja dalam rumah juga masih boleh diteruskan seperti biasa. Perkara ini sudah pastinya akan melegakan perasaan suami anda yang mungkin risau andainya anda terabaikan urusan anak-anak apabila sibuk berniaga!

Berminat nak mulakan Bisnes Bakeri secara sambilan di rumah?





Isnin, 5 Februari 2018

COFFEE CUPCAKES with COFFEE & WHITE CHOCOLATE BUTTERCREAM




Bahan-bahan:
A)Untuk cupcakes:125 gram gula caster
125 gram mentega tanpa garam - dilembutkan dan dipotong
125 gram tepung naik sendiri - diayak
2 biji telur saiz L
2 sudu besar serbuk kopi
chocolate covered coffee beans- untuk hiasan (jika perlu)

B)Untuk buttercream:60 gram coklat putih - dipotong kiub
80 gram mentega - dilembutkan dan dipotong kiub butter
140 gram gula icing
1/2 sudu besar serbuk kopi

Cara membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 190 Celsius. Atur kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan tepung dan kacau sehingga sebati.
  3. Dalam bekas yang berasingan, pukul telur dengan serbuk kopi dahulu. Kemudian, tuangkan ke dalam bancuhan mentega tadi. Masukkan setengah dahulu dan pukul sebati, dan kemudian setengah (lebihan) di masuk dan dikacau sehingga sebati.
  4. Tuang adunan kedalam setiap bekas cupcake. Kemudian masuk bakar di dalam ketuhar selama 18-20 minit atau sehingga kek masak.

Untuk frosting:

  1. Cairkan coklat putih menggunakan kaedah double-boiling atau anda boleh menggunakan microwave sahaja. Ketepikan dan sejukkan dahulu.
  2. Pukul mentega dan gila sehingga kembang. Kemudian masukkan serbuk kopi dan coklat yang telah dicairkan tadi. Pukul sehingga sebati.






Ahad, 4 Februari 2018

MARBLE CUPCAKES




Bahan-bahan:
A) Kek1 2/3 cawan (210g) tepung serbaguna
1/2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
1/2 sudukecil garam
1/2 cawan cawan (115g) mentega tanpa garam- dicairkan
1 cawan (200g) gula caster
1 biji telur saiz L- suhu bilik
1/4 cawan cawan (60g) yogurt
3/4 cawan + 1 sudu besar (195ml) susu - diasing-asingkan
2 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan (32g) serbuk koko

B) Milk Chocolate Frosting1 3/4 cawan (210g) gula icing
1/4 cawan (32g) serbuk koko
1/2 cawan (115g) mentega tanpa garam - dilembutkan, suhu bilik
2 sudu besar (30ml) heavy cream
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit garam

C) Vanilla Frosting1/2 cawan (115g) mentega tanpa garam - dilembutkan, suhu bilik
1 3/4 cawan (210g) gula icing
2 sudu besar (30ml) heavy cream
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit garam

Cara membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar pada 170 Celsius. Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
  2. Campurkan tepung, garam, baking soda dan baking powder di dalam satu mangkuk dan ketepikan dahulu. Di dalam mangkuk yang besar, campurkan mentega cair dan gula, kacau sedikit dan simpan di dalam peti sejuk lebih kurang 1 minit.
  3. Kemudian, masukkan telur, yogurt, 3/4 cawan susu dan esen vanila,kacau sehingga sebati. Selepas itu, masukkan campuran tepung tadi dan kacau sehingga sebati. Adunan akan menjadi sedikit pekat. Cedokkan adunan ini 3/4 cawan dan asingkan kedalam bekas lain. Kemudian campurkan adunan yang diasingkan ini dengan serbuk koko dan 1 sudu besar susu. Adunan coklat ini akan menjadi begitu pekat.
  4. Ambil 1 sudu besar adunan vanila dan isikan kedalam setiap acuan. Kemudian isikan pula satu susu besar adunan coklat diatasnya, diikuti adunan vanila diatasnya. Anda boleh membuat sedikit corak 'swirl' jika mahu dengan menggunakan lidi.
  5. Bakar cupcake selama 20-24 minit atau sehingga kek masak. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di 'frosting'

Untuk frosting coklat:

  • Ayak gula icing dan serbuk koko dan ketepikan.
  • Pukul mentega sehingga kembang. Masukkan campuran gula icing sedikit demi sedikit diselang selikan dengan heavy cream dan esen vanila dan pukul dengan kelajuan yang perlahan. Setelah habis dimasukkan kesemua bahan, pukul dengan kelajuan yang tinggi lebih kurang 2 minit.
  • Masukkan sedikit garam untuk mengurangkan rasa manis.

Untuk frosting vanila:
  • Pukul mentega sehingga kembang. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit diselang selikan dengan heavy cream dan esen vanila dan pukul dengan kelajuan yang perlahan. Setelah habis dimasukkan kesemua bahan, pukul dengan kelajuan yang tinggi lebih kurang 3 minit. Tambah gula icing jika frosting tidak begitu keras.
  • Masukkan sedikit garam untuk mengurangkan rasa manis.





LEMON CUPCAKES with LEMON BUTTERCREAM







Bahan-bahan:

A) Kek3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1/8 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan + 2 sudu besar gula caster
1 sudu besar parutan kulit lemon
1/2 cawan mentega tanpa garam - dilembutkan
1 biji telur saiz L
2 biji telur saiz L (putih telur sahaja)
1/2 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan + 3 sudu besar buttermilk
1 1/2 sudu besar jus lemon tablespoon

B)Sirap Lemon:1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar gula

C)Lemon Buttercream Frosting:1/2 cawan mentega tanpa garam + 1/4 cawan mentega bergaram
1 1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
2 1/2 cawan gula icing
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar heavy cream
1/2 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu kecil
Kepingan lemon atau gula-gula lemon dan daun pudina sebagai hiasan (jika perlu)

Cara membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 Celsius.
  2. Ayak tepung serbaguna dan tepung kek terlebih dahulu. Kemudian campurkan dengan baking soda, baking powder dan garam, gaul sebati.
  3. Kisar gula dan parutan kulit lemon dengan menggunakan 'food processor' sehingga halus.
  4. Selepas itu, pukul mentega bersama campuran gula itu tadi sehingga kembang dan berwarna pucat. Masukkan telur, kacau. Kemudian masukkan telur putih satu persatu dan pukul sehingga sebati. Selepas itu masukkan esen vanila, kacau sehingga sebati.
  5. Campurkan 1/3 tepung dengan bancuhan mentega berselang seli dengan 1/2 buttermilk secara 3 peringkat. Kacau sehingga sebati.
  6. Tuang secara sama rata kedalam setiap acuan cupcake. Bakar sehingga masak.

Untuk membuat sirap lemon:

  1. Campurkan kedua-dua bahan dan kacau sehingga gula menjadi larut.
  2. Sapukan sirap ini di atas setiap kek yang telah siap dimasak. Sapukan semasa kek masih suam.

Untuk frosting:
  1. Pukul mentega dan parutan kulit lemon sehingga kembang. Masukkan 1 cawan gula icing, jus lemon, heavy cream, esen vanila dan ekstrak lemon. Pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan lebihan gula icing dan pukul sehingga menjadi kembang. Paipkan frosting ini di atas kek dan hiaskan dengan kepingan lemon/gula-gula lemon dan daun pudina.




Sabtu, 3 Februari 2018

APPLE CINNAMON CUPCAKES








Bahan-bahan:

A)Untuk cupcake:


6 biji buah epal merah
½ cawan apple cider vinegar
¼ sudu kecil serbuk kayu manis
¼ sudu kecil gula perang
2 cawan tepung kek
1 sudu kecil baking soda
½ sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kayu manis
¼ sudu kecil serbuk allspice
¼ sudu kecil serbuk cengkih
¾ cawan mentega tanpa garam- di potong kiub 1 inci , dibiarkan pada suhu bilik
1 ¼ cawan gula caster
1 biji telur saiz
9 biji gula-gula karamel- dipotong setengah (optional)

B)Untuk sos karamel:

1 ½ cawan gula caster
¼ cawan sirap jagung
½ cawan mentega- dilembutkan, dipotong kepada 1/2 inci kiub
1 ½ cawan heavy cream

C)Untuk karamel buttercream:

1 ½ cawan mentega tanpa garam- bersuhu bilik
1 ½ pound gula icing
½ sudu kecil garam
¼ cawan sos karamel

Cara membuatnya:

  • Panaskan ketuhar pada suhu 170 Celsius. Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
  • Untuk membuat sos epal, kupas dan potong 5 biji buah epal. Masukkan apple cider vinegar, serbuk kayu manis dan gula perang di dalam periuk dan masak selama 30 minit. Selepas itu, lenyekkan buah epal dan ketepikan. ( anggaran kuantiti= 1 1/2 cawan)
  • Kupas dan potong dadu satu biji epal yang masih belum di gunakan. Ketepikan.
  • Ayak tepung, baking soda, baking powder, garam, serbuk kayu manis, allspice dan serbuk cengkih. Ketepikan.
  • Dalam mangkuk yang berasingan, pukul mentega selama 4 minit sehingga kembang. Kemudian masukkan gula dan pukul selama 3 minit. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
  • Masukkan tepung dan sos epal berselang-seli secara 3 peringkat. Kacau sebati. Kemudian masukkan buah epal yang dipotong kiub dan gaul sebati.
  • Tuangkan kedalam setiap acuan dan bakar kek sehingga masak.

Untuk sos karamel:

  1. Campurkan gula, sirap jagung dan air dan masak dengan menggunakan api yang tinggi. Kacau perlahan- lahan. Kemudian, turunkan suhu dengan menggunakan api yang sederhana, dan kacau sehingga gula melarut. Selepas itu, kuatkan api semula (jangan kacau), biarkan ianya mendidih dan bertukar warna keperangan. Tutup api, dan masukkan mentega dan krim. Kacau sehingga sebati.

Untuk karamel buttercream:
  1. Pukul mentega sehingga kembang selama 4 minit. Kemudian masukkan gula icing sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sos karamel dan kacau sebati. - Paipkan di atas cupcake dan tuangkan sos karamel di atasnya. Hiaskan dengan gula-gula karamel.


Sumber

CARROT CUPCAKES




Bahan-bahan:
A) Kek

  • 1 cawan gula caster 
  • 1/3 cawan minyak jagung 
  • 2 sudu besar jus oren 
  • 1/2 sudu kecil esen vanila 
  • 2 biji telur saiz L 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1/2 sudu kecil baking soda 
  • 1/2 sudu kecil serbuk allspice/kayu manis 
  • 1/2 sudu kecil garam 
  • 3/4 cawan + 2 sudu besar tepung serbaguna
  • 1 1/2 cawan carrot yang telah diparut 
  • 1/2 cawan walnuts- dicincang cup 
  • 1/4 cawan kelapa yang diparut

B)Frosting:

  • 8 ounces cream cheese- suhu bilik 
  • 3/4 cawan gula icing cup 
  • 1/2 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 Celsius. Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
  2. Satukan gula, minyak jagung, jus oren, esen vanila dan telur. Kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan baking powder, baking soda, serbuk allspice/kayumanis dan garam; kacau sebati. Selepas itu, masukkan tepung;kacau. Kemudian masukkan carrot, walnut dan kelapa. Kacau sehingga sebati.
  4. Tuangkan kedalam setiap acuan dan masukkan kedalam ketuhar. Bakar selama 25 minit atau sehingga kek masak.

Untuk frosting:
  1. Satukan kesemua bahan dan pukul sehingga sebati.



BLUEBERRY CUPCAKES




Bahan-bahan:
A)Topping

  • 1/3 cawan gula caster 
  • 1/4 cawan gula perang 
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis

B) Kek

  • 1 2/3 cawan tepung biasa 
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam 
  • 120 gram mentega tanpa garam- dilembutkan 
  • 2/3 cawan gula caster 
  • 2 biji telur saiz L 
  • 1 sudu kecil esen vanila 
  • 3/4 cawan sour cream 
  • 1 1/4 cawan buah blueberry - segar/frozen 

Icing:
  • 180g mentega tanpa garam- dilembutkan
  • 250 gram cream cheese - dilembutkan 
  • 1/2 sudu kecil esen vanila 
  • 2 2/3 cawan gula icing- diayak 1/
  • 4 cawan jem blueberry


Cara membuatnya:
Untuk topping:
  • Campurkan kesemua bahan-bahan untuk topping, gaul sebati.


Untuk cupcake:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 190°C/170°C. 
  2. Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
  3. Ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dan garam terlebih dahulu. 
  4. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. 
  5. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati. 
  6. Masukkan esen vanila dan kacau sebati.
  7. Masukkan tepung berselang seli dengan sour cream secara 3 peringkat. Kemudian masukkan buah blueberry dan kacau sebati.
  8. Tuang kedalam setiap acuan cupcake dan masuk kedalam ketuhar dan bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak.

Untuk frosting/icing:
  1. Pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang. 
  2. Kemudian masukkan esen vanila dan gula icing. Pukul sehingga sebati. 
  3. Masukkan sesudu jem blueberry dan kacau sebati.
  4. Kemudian, masukkan icing di dalam 'piping bag' dan paipkan diatas setiap cupcake


Sumber

Jumaat, 2 Februari 2018

HOKKAIDO CUPCAKE


Hokkaido cup cake adalah kek chiffion kecil. Kek yang lembut gebu. Kanak kanak sangat menggemari kek ni.


Diatas kek ni di paip dengan krim kastad dan boleh dihias cantik untuk jualan. Meh kita buat


Bahan A 

  • 4 biji telur kuning (saiz A)
  • 10 gram gula kastor
  • 1/8 sudu teh garam
  • 50 gram minyak jagung
  • 65 gram susu segar/susu cair
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
  • 80 gram tepung kek
BAHAN B
  • 4 biji telur putih
  • 75 gram gula
  • 1/4 sudu teh cream of tartar

Cara-cara

  1. Campurkan bahan A dan pukul sehingga sebati berkrim. 
  2. Ketepikan Bahan B. Pukul telur putih dan cream of tartar sehingga berbuih kemudian masukkan gula dan pukul sehingga jadi 'soft peak' 
  3. Campurkan bahan telur putih (Bahan B) kedalam bahan A. Gaul sebati.
  4. Tuangkan kedalam kertas cup cake 3/4 penuh.
  5. Bakar dengan suhu oven 160 degree selama 20 minit kemudian turunkan suhu oven 140 degree dan bakar 20 minit lagi sehingga masak. Sejukkan kek
  6. Ayakkan snow powder keatas hokkaido cup cake dan paipkan krim kastad diatas nye.

Bahan Cream30 gram instant custard powder

  • 90 grm air
  • 150 gram non diary whipp cream (dipukul)

Cara-cara

  1. Campurkan instant custard powder dengan air sehingga sebati
  2. Campurkan dengan non diary whipped cream yang telah dipukul tadi. Paipkan ketas hokkaido cup cake


SELAMAT MENCUBA DAN MAJU JAYA DALAM PERNIAGAAN



Sumber