Khamis, 19 Oktober 2017

Video Resipi Kek Buah Kukus


Video Panduan ini dihasilkan oleh Lynnhassan, seorang baker berpengalaman yang sudah berkecimpung dalam bidang cake baking dan decoration lebih dari 10 tahun. Beliau juga adalah penulis buku keluaran Karangkraf yang bertajuk Kek Cawan dan Baking.

Lynnhassan juga aktif mengadakan kelas-kelas cake baking dan decoration dengan menggunakan Lynnhassan Baking Studio - lynnbakestudio.com . Beliau juga memiliki sebuah kafe kek di Saujana Utama. Lynnhassan telah bereksperimen dengan resipi-resipi kek dan pastri dan kebanyakan kelas dianjurkan adalah berpandukan resipi yang telah dimodifikasi dari resipi asal untuk memberikan rasa yang lebih sedap dan menepati citarasa umum.

Video panduan ini menunjukkan langkah demi langkah cara membuat kek buah kukus yang popular terutama semasa musim perayaan. Resipi turut disediakan bersama video panduan.

Video ini disediakan oleh Lynnhassan, seorang tenaga pengajar kek baking dan decoration dengan pengalaman selamat hampir 10 tahun mengajar dalam bidang ini.





Rabu, 18 Oktober 2017

Resepi Sup Daging Yang Lembut Dan Ringkas





Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..

Bahan-bahan
  • Bunga lawang
  • Kayu manis
  • Buah pelaga
  • Daun sup
  • Bawang goreng
  • Kentang
  • Garam
  • Gula 


Bahan Kisar Atau Ditumbuk
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Halia
  • Lada hitam


Cara Menyediakan Resepi Sup Daging
  1. Tumis bahan yang dikisar atau ditumbuk bersama bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.
  2. Kemudian tambah air setelah bahan yang ditumis naik bau.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul bagi sebati.
  4. Masukkan daging bersama tulang
  5. Setelah daging empuk, air mendidih, masukkan kentang.
  6. Dah rasa macam dah nak masak tu, bubuh pula daun sup dan bawang goreng.
  7. Siap untuk dihidangkan..

Selesai..




Isnin, 9 Oktober 2017

KEK MINYAK ASAM MANIS





KEK MINYAK ASAM MANIS

  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 suduteh baking powder 
  • 5 biji telur
  • 1 sudubesar ovalette 
  • 1 suduteh esen vanila 
  • 1 / 2 cawan gula halus 
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • Haw flakes
  • Pewarna 

  1. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan 
  2. Pukul telur , vanilla , gula dan ovalette hingga putih dan gebu.
  3. Masukkan susu dan minyak kedlm adunan telur tadi . Pukul perlahan.
  4. Tuangkan tepung kedalam adunan. Kaup balikkan hingga sebati. 
  5. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan.
  6. Sapukan acuan dgn minyak.
  7. Tuang sebahagian adunan kedlm acuan.
  8. Susun haw flakes diatas nya.
  9. Tuang adunan ke 2 dan susun haw flakes. 
  10. Buat hingga habis.
  11. Panaskan air dalam pengukus dan kukus selama 1 jam

Nota* Resepi utk 1 adunan


Rabu, 4 Oktober 2017

Video Resipi Cheese Brownies


Video Panduan ini dihasilkan oleh Lynnhassan, seorang baker berpengalaman yang sudah berkecimpung dalam bidang cake baking dan decoration lebih dari 10 tahun. Beliau juga adalah penulis buku keluaran Karangkraf yang bertajuk Kek Cawan dan Baking.

Lynnhassan juga aktif mengadakan kelas-kelas cake baking dan decoration dengan menggunakan Lynnhassan Baking Studio - lynnbakestudio.com . Beliau juga memiliki sebuah kafe kek di Saujana Utama. Lynnhassan telah bereksperimen dengan resipi-resipi kek dan pastri dan kebanyakan kelas dianjurkan adalah berpandukan resipi yang telah dimodifikasi dari resipi asal untuk memberikan rasa yang lebih sedap dan menepati citarasa umum.

Video panduan resipi ini menunjukkan langkah demi langkah cara membuat cheese marble brownies dengan resipi istimewa Lynnhassan. Resipi turut disediakan bersama video panduan.

Video ini disediakan oleh Lynnhassan, seorang tenaga pengajar kek baking dan decoration dengan pengalaman selamat hampir 10 tahun mengajar dalam bidang ini.





Khamis, 28 September 2017

ROTI CANAI DAN ROTI BOOM







Bahan2;

  • 1 kg tepung gandum
  • 2 1/4 cwn air
  • 3sdb susu pekat
  • 3sdb gula
  • 1sdb garam mesin
  • 1sdb marjerin
  • 1bj telor
  • Sedikit kunyit serbuk

Cara2;
  1. Satukan air, susu , gula, garam,telor dan serbuk kunyit..kacau biar garam dan gula larut..masukkan gandum sedikit demi sedikit sambil gaul hingga sebati..uli sebati.masukkan marjerin..uli lg hngga sebati dan doh mnjadi kental dan tdak melekat di tangan. Bulat2kn.susun dlm loyang..tutup dgn plastik selama 40 min.
  2. Sapu marjerin pd setiap doh..susun dlm periuk yg disapu marjerin..peram 4@5 jam sebelum tebar..


SELAMAT MENCUBA



Sumber

Khamis, 21 September 2017

APAM NASI







resepinya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras ( sy guna cap teratai)
  • 2 cawan nasi yg da sejuk
  • 2 sdt yis mauripan
  • 2 1/2cawan air biasa
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 paket eno biru (xde pun xpe)
  • Sedikit pewarna..

Caranya
  1. Satukan nasi + gula+ air biasa dalam blender.. kisar hingga nasi hancur..3minit lebih kurang.
  2. Satukan tepung beras+tepung gandum+yis kering dalam satu bekas.. masukkan bahan kisar.. gaul rata.. masukkan pewarna kesukaan. .. gaul rata.. nak guna senduk atau tangan terpulang 
  3. Peram selama 3 jam ( kalo malas.. peram mlm esok paginya baru kukus)
  4. Panaskan kukusan hgg air mendidih. . sapu minyak pada acuan..
  5. kacau adunan utk buang angin.. masukkan eno. . masukkan adunan hampir penuh acuan.. kukus selama 15mnt. .. api sederhana.. jika nak apam agak merekah guna api kuat (balut tutup kukusan supaya air x menitis atas apam)
  6. Sedap dimakan dengan kelapa parut+sedikit garam. .

Jumaat, 15 September 2017

Kek Milo Viral




2cwn penuh milo
1sdk esen vanilla
3biji telur
2sdb susu pekat manis

  • pukul telur/esen vanilla/ susu sehingga kembng, 
  • lepas tu masukkan milo ..
  • putar sekejap smpi sebati ..gune senduk kayu pon boleh ... 
  • Then bakar lah ikut suhu oven masing2 ..mekza pny oven 200°c - 40minit 


Sabtu, 9 September 2017

Udang Percik



Bahan-bahan

  • 4 ekor udang besar
  • *1/2 biji bawang besar@ 4 biji bwg merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 batang serai - hiris
  • *1 inci halia
  • *3cm kunyit hidop
  • 1 sudu makan cili kisar
  • 1/2 sk halba
  • sehelai daun kunyit - hiris halus
  • santan kelapa
  • gula melaka
  • garam

Cara-cara

  1. Blend bahan yg bertanda *.
  2. Tumis bahan blend dan juga cili kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan, garam, gula melaka dan juga halba.
  4. Masukkan udang. Masak setengah masak sahaja. Angkat. Lebihan kuah tadi masak hingga kuah pekat. Taburkan daun kunyit dan matikan api.
  5. Bakar udang atas bara api dan balik2kan.
  6. Dah masak, tuangkan lebihan kuah percik tadi ke atas udang.Siap utk dihidang.