Khamis, 21 September 2017

APAM NASI







resepinya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras ( sy guna cap teratai)
  • 2 cawan nasi yg da sejuk
  • 2 sdt yis mauripan
  • 2 1/2cawan air biasa
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 paket eno biru (xde pun xpe)
  • Sedikit pewarna..

Caranya
  1. Satukan nasi + gula+ air biasa dalam blender.. kisar hingga nasi hancur..3minit lebih kurang.
  2. Satukan tepung beras+tepung gandum+yis kering dalam satu bekas.. masukkan bahan kisar.. gaul rata.. masukkan pewarna kesukaan. .. gaul rata.. nak guna senduk atau tangan terpulang 
  3. Peram selama 3 jam ( kalo malas.. peram mlm esok paginya baru kukus)
  4. Panaskan kukusan hgg air mendidih. . sapu minyak pada acuan..
  5. kacau adunan utk buang angin.. masukkan eno. . masukkan adunan hampir penuh acuan.. kukus selama 15mnt. .. api sederhana.. jika nak apam agak merekah guna api kuat (balut tutup kukusan supaya air x menitis atas apam)
  6. Sedap dimakan dengan kelapa parut+sedikit garam. .

Tiada ulasan: