resepinya
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras ( sy guna cap teratai)
- 2 cawan nasi yg da sejuk
- 2 sdt yis mauripan
- 2 1/2cawan air biasa
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 1 paket eno biru (xde pun xpe)
- Sedikit pewarna..
Caranya
- Satukan nasi + gula+ air biasa dalam blender.. kisar hingga nasi hancur..3minit lebih kurang.
- Satukan tepung beras+tepung gandum+yis kering dalam satu bekas.. masukkan bahan kisar.. gaul rata.. masukkan pewarna kesukaan. .. gaul rata.. nak guna senduk atau tangan terpulang
- Peram selama 3 jam ( kalo malas.. peram mlm esok paginya baru kukus)
- Panaskan kukusan hgg air mendidih. . sapu minyak pada acuan..
- kacau adunan utk buang angin.. masukkan eno. . masukkan adunan hampir penuh acuan.. kukus selama 15mnt. .. api sederhana.. jika nak apam agak merekah guna api kuat (balut tutup kukusan supaya air x menitis atas apam)
- Sedap dimakan dengan kelapa parut+sedikit garam. .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan