Bahan-bahan:
- 100 gram tepung beras
- 50 gram tepung sagu
- ¼ sudu teh garam
- 600 ml air
- 50 ml air daun pandan
- 2 helai daun pandan (potong sebesar 2 inci)
- 250 gram gula melaka (hancurkan)
- 2 biji isi kelapa muda
- 500 ml santan dari 1 biji kelapa
- Daun pisang secukupnya untuk membungkus
Cara Penyediaan:
- Masukkan tepung beras, tepung sagu dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan bancuh dengan sebahagian air. Ketepikan.
- Didihkan air selebihnya, masukkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Masukkan air daun pandan dan kacau adunan sehingga pekat dan masak. Angkat dari api.
- Letak sepotong daun pandan di atas 2 lehai daun pisang yang ditindih. Tambah 1 sudu besar gula melaka, 2 sudu besar adunan tepung, 3 sudu besar isi kelapa muda dan 4 sudu besar santan. Bungkus dan ikat drapi. Buat hingga habis.
- Sementara itu panaskan pengukus. Kukus selama 1 jam sehingga masak. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba dan jangan lupa share resepi ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan