1 kilo daging (Rebus dulu hg empuk)
Bawang besar 4 biji dikisar
4 biji Bunga lawang
2 batang Kayu manis
Bawang putih 5 ulas (dikisar)
Halia 3 inci (dikisar)
Serai 2 batang (diketuk)
5 biji bawang holland (dimayang)
Serbuk kari daging 5 sudu
1 cawan cili kisar
4 biji buah pelaga
Kicap manis 1/2 cawan (Klu Nk kurangkan pun bole)
Kicap pekat 3sb
Serbuk lada Hitam 1sb
Sos tomato 4sb
Sos cili 4sb
Minyak secukupnya
Cara-caranya
- Tumis bahan kisar dan rempah 4 sekawan hg Naik Bau
- Kemudian masukkan cili kisar dan Serbuk kari..garingkan
- Masukkan serai sos tomato sos cili serta bwg hiris..
- Tambahkan Kicap manis Kicap pekat dan lada Hitam serta daging.
- Gaul rata perasakan dgn gula garam dan secukup rasa.
- Biarkan mendidih seketika hg agak pekat dan sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan