Bahan A
- Separuh agar2 bertali (dari agar2 bertali yg 20g)
- 1 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 2 ketul gula batu (yg kecil)
- 1 tin buahan koktail (tin besar)
- 2 cawan air buahan koktail..tak cukup tambah air
- 1 sudu besar biji selasih..rendam dgn air panas
Cara2:
- Buahan koktail tapiskan air dia.. Ambil buahan koktail susun dlm loyang/acuan..ketepikan
- Masak agar2 dgn air hingga larut..masukkan gula dan gula batu..larutkan
- Masukkan air buahan koktail..kemudian biji selasih..biarkan mendidih sekejap.. Boleh tuang terus agar2 tu dlm loyang..biarkan sederhana beku
Bahan B
- Separuh agar2 bertali
- 1 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair..cukupkan 2 cawan..tak cukup tambah air
- Secubit garam
- Pewarna ikut suka
Cara2:
- Masak agar2 dgn air hingga larut.. Masukkan gula..kacau2
- Masukkan susu cair dan secubit garam..kacau2.. Tuang pewarna yg di sukai.. Biarkan mendidih sekejap
- Tuang atas lapisan buahan koktail tadi perlahan2.. Dah sejuk simpan dlm peti sejuk
- Selepas 3 jam.. Keluarkan puding dari loyang/acuan dan potong ikut suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan