Jumaat, 23 Jun 2017

Ayam Percik Lada Hitam



Bahan

  • 1 ekor ayam [belah 4] 
  • 2 cawan santan [1 biji kelapa] 
  • 1 batang serai [ketuk] 
  • 3 keping asam keping 
  • garam 

Bahan Mesin
  • 1 s/b lada hitam 
  • 5 tangkai ciliapi 
  • 5 ulas bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 5 cm halia 
  • 2 cm lengkuas 
  • 2 cm kunyit 
  • 3 batang serai 

Cara
  1. Bersihkan ayam. 
  2. Masukkkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendideh. 
  3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang. 
  4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
  5. Masakkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat. 
  6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya.


Tiada ulasan: