Bahan-bahan:
- 1 cawan@seketul 250g butter (Jenama Buttercup)
- 1/2 cawan Susu pekat
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 4 cawan @ Sepeket 400g Tepung Jagung
- 2 sb Tepung Beras
- 2 sb Tepung Custard
- Sedikit pewarna kuning (ikut suka nak warna apa dan banyak mana)
- Choc chip utk hiasan (bole juga guna ceri or manik)
Cara-cara:
- Masukkan butter, susu pekat dan esen vanila ke dalam bekas. Kacau menggunakan senduk biasa sehingga sebati.
- Selepas sebati, masukkan pewarna kuning. Kacau lagi sampai rata.
- Masukkan Tepung Jagung 1 cawan dulu, dan diikuti tepung beras dan tepung custard. Gaul guna tangan ye.
- Kemudian masuk lagi baki 1 cawan tepung jagung tadi. Masukkan sikit sikit. Uli doh sampai lembut.
- Bila dah siap uli, boleh buat semperit.
- Hias kan dengan choc chip.
- Panaskan oven 170 darjah selama 5 minit.
- Bakar semperit yang dah siap tadi 160 darjah selama 25 minit atau sehingga bila kita tolak dia mudah tertanggal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan