Sabtu, 17 Jun 2017

AYAM GRILL BERSOS CENDAWAN





AYAM:-

  • Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
  • Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
  • Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.
  • Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  • Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk. Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering. Perap daging paling kurang selama 1 jam.
  • Bakar daging sehingga masak.

MUSHROOM SOS:-

Bahan-Bahan
  • Cendawan butang
  • 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
  • Sedikit kiub ayam
  • 1 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1/2 tin air (guna tin prego tu)
  • Sedikit minyak

Cara-Caranya:-
  1. Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
  3. Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
  4. Masukkan sos carbonara.Tambah air.
  5. Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat. Sesuaikan rasa.Tutup api.

Hidangan ini sangat disukai anak anak dan suami anda. Silap silap encik hasben dah taknak beli minyak, hari hari masak ini je.



Tiada ulasan: