Bahan-bahan:
A)Untuk kek:
- ¾ cawan mentega
- 1 cawan puri buah pic
- 1 cawan gula perang
- ½ cawan gula caster
- ½ sudu kecil esen vanila
- 2 biji telur saiz L - suhu bilik
- 2 cawan tepung serbaguna
- 2 sudu kecil baking powder
- ½ sudu kecil garam
- ½ sudu kecil serbuk kayu manis
- 2 cawan buah pic yang dicincang
B)Untuk Frosting:
- ½ cawan mentega- suhu bilik
- 4 oz cream cheese- suhu bilik
- ½ cawan puri buah pic
- 1 sudu kecil esen vanila
- 5-6 cawan gula icing
Cara membuatnya:
- Masak mentega sehingga mentega menjadi keperangan. Tutup api dan Tuang didalam mangkuk yang berasingan. Ketepikan.
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 Celsius.
- Pukul mentega yang telah diperangkan, puri buah pic, gula perang, gula caster dan esen vanila sehingga sebati.
- Kemudian masukkan telur,pukul sebati. - Satukan tepung, baking powder, garam dan serbuk kayu manis dalam satu mangkuk yang berasingan. Kacau sebati bahan-bahan ini.
- Kemudian masukkan kedalam bancuhan mentega tadi bersama buah pic yang telah dicincang. Kacau sehingga sebati.
- Tuang kedalam setiap acuan 3/4 penuh. Masukkan kedalam ketuhar dan bakar dalam lebih kurang 20 minit.
Untuk frosting:
- Pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang.
- Kemudian masukkan puri buah pic dan esen vanila.
- Kacau sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan gula icing sehingga mencapai tahap konsistensi dan rasa yang diingini.
Untuk membuat puri:
- Masak 3 cawan buah pic bersama 1 sudubesar jus lemon, 1 sudu besar air dan 1 sudu besar gula di atas api yang sederhana.
- Biarkan ianya sehingga mendidih selama 5 minit.
- Tutup api, sejukkan terlebih dahulu sebelum dikisar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan