Bahan-bahan:
A)Crust:
- 12 keping biskut Oreos- dihancurkan
- 1 1/2 sudu besar mentega bergaram - dicairkan
B)Cheesecake:
- 4.5 oz (3/4 cawan) semi-sweet chocolate chips atau semi-sweet chocolate yang dipotong-potong - dicairkan terlebih dahulu dan disejukkan
- 2/3 cawan gula caster
- 2 sudu besar serbuk koko
- Secubit garam
- 12 oz. cream cheese- dilembutkan terlebih dahulu
- 2 biji telur saiz L
- 1 teaspoon esen vanila
- 1/4 cawan heavy cream
- 1/4 cawan sour cream
C)Topping:
- 1 tin cherry pie filling
- 1 1/4 cawan heavy cream
- 2 1/2 sudu besar gula
- Parutan coklat sebagai hiasan
Cara membuatnya:
Untuk 'crust':
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 Celsius.
- Campurkan biskut oreo yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
- Gaul sehingga bahan-bahan ini sebati.
- Masukkan bahan-bahan ini kedalam setiap acuan kek. Tekan sedikit supaya ianya padat. Kemudian bakar di dalam ketuhar selama 5 minit. Keluarkan dan sejukkan terlebih dahulu sebelum di isikan 'filing'.
- Pukul gula, serbuk koko dan garam terlebih dahulu. Kacau sehingga tiada ketulan serbuk koko kelihatan.
- Masukkan pula cream cheese ke dalam campuran tadi, dan pukul sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu per satu dan selepas otu masukkan esen vanila. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan coklat yang telah dicairkan, kacau sebati.
- Selepas itu masukkan sour cream dan heavy cream, kacau sebati.
- Selepas itu, ketukkan mangkuk pada meja sebanyak 30 kali untuk mengeluarkan/melepaskan gelembung-gelembung udara.
- Agihkan bancuhan dengan sama rata ke dalam acuan-acuan cupcake.
- Kemudian masukkan kedalam ketuhar dan bakar lebih kurang 15-20 minit.
- Keluarkan dan sejukkan pada suhu bilik selama 1 jam, kemudian balut dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais selama 2 jam.
Untuk topping:
- Pukul heavy cream sehingga menjadi 'soft peaks'.
- Kemudian campurkan gula dan pukul sehingga menjadi 'stiff peaks'.
- Paipkan krim ini di atas kek di keliling kek manakala di tengah kek dibiarkan kosong.
- Kemudian, isikan bahagian tengah itu dengan cherry filling (lebih kurang 2 sudu besar). Tabur parutan coklat di atasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan