Jumaat, 9 Jun 2017

Kuih Buah Melaka





Bhn2:

  • Tepong pulut 2 cawan
  • Tepong gandom 1sdb
  • Secubit garam
  • Air daun pandan(agak2)
  • Sedikit asen pandan
  • Kelapa putih yg gaulkn dgn sdikit garam.
  • Gula nisa di potong kecil

Cara2:
  1. Masokkn asen pandan n air daun pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh dibentok.
  2. Bentokkn bulat2 n tekan bahagian tengah. Masokkn gula nisa n bulatkn semula. Buat hingga habes.
  3. Sementara itu panaskn air rebusan hingga mengelegak. Masokkn adunan. Biar hingga timbul dan boleh lh diangkat. Toskn sekejap n golekkn atas kelapa parut.
  4. Masokkn dlm pinggan dan bolehlh di hidang. Selamat mencuba...

Tiada ulasan: