Khamis, 8 Jun 2017

Roti Paratha Berinti Sardin





Bhn2:

  • 1bungkus roti paratha
  • 1tin ikn sardin brand ape saje yg d suke. 
  • Sebiji limau nipis d ambil jusnye
  • Bwg besar d dadu
  • Cili api d hiris 7 biji. Nk pedas blh tmbh ikut selere
  • Sedikit garam, gule, ajinomoto n ld sulah

Cara2:

  • Ikan sardin d buang tulang n isi perotnye. Sos x perlu ambil yer. 
  • Masokkn cili api, bwg besar n lenyekkan hingge hancur. Gune garpu lbh mudah. Perasakn dgn sdikit garam, gule, ajinomoto, jus limau n ld sulah. Dah sesuai rase ketepikn.
  • Roti paratha trlbh dulu d kuarkn dr dlm petiais. Dah agak lembot, belah 2 bhgn.
  • Isikn inti d tengah2 n tekankn tepinye. Ambil garpu n tekan d sekeliling roti. 
  • Sapukn kuning telor d permukaan roti n bakar ps suhu 180 api atas bwh selame 25 min or hingge masak. Depend pd oven msg2. 
  • Dah masak, sapukn magerin d permukaan roti. 
  • Siap utk d hidang. Selamat mncube...


Catat Ulasan