Bahan Utama
- Laksa lembut 1 paket
- Ikan cencaru besar 3 ekor
- Gula melaka (agak2)
- Garam
Bahan Kisar
- Cili kering 10 tangkai
- Bawang merah 15 biji
- Bawang putih 8 biji
- Halia 2 inci
- Lengkuas 2 inci
- Belacan 2 inci
Bahan Kuah
- Bunga kantan 4 kuntum
- Daun kesum (Ambik daun je)
- Asam keping 10 keping
- Serai 2 batang (ketuk)
Bahan Hiasan
- Bawang besar
- Cili padi
- Telur rebus
- Timun
Cara Penyediaan
- Rebus Laksa.. toskan
- Rebus ikan..Blend isi..tulang blend pastu tapis..Air rebusan ikan jgn buang guna utk kuah
- Satukan bahan kisar dengan bahan kuah dan jugak ikan..masukkan garam dan gula melaka.
- renehkan.. tambah apa yg patut.
- Dah masak bolehlah dihiaskan
- okey siap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan