Rabu, 7 Jun 2017

LAKSA IKAN CENCARU





Bahan Utama

  • Laksa lembut 1 paket
  • Ikan cencaru besar 3 ekor
  • Gula melaka (agak2)
  • Garam

Bahan Kisar
  • Cili kering 10 tangkai
  • Bawang merah 15 biji
  • Bawang putih 8 biji
  • Halia 2 inci
  • Lengkuas 2 inci
  • Belacan 2 inci

Bahan Kuah
  • Bunga kantan 4 kuntum
  • Daun kesum (Ambik daun je)
  • Asam keping 10 keping
  • Serai 2 batang (ketuk)

Bahan Hiasan
  • Bawang besar
  • Cili padi
  • Telur rebus
  • Timun

Cara Penyediaan
  1. Rebus Laksa.. toskan
  2. Rebus ikan..Blend isi..tulang blend pastu tapis..Air rebusan ikan jgn buang guna utk kuah
  3. Satukan bahan kisar dengan bahan kuah dan jugak ikan..masukkan garam dan gula melaka.
  4. renehkan.. tambah apa yg patut.
  5. Dah masak bolehlah dihiaskan
  6. okey siap..

Tiada ulasan: