Rabu, 7 Jun 2017

SPAGETTI AGLIO OLIO





Bahan

  • Spagetti 100 batang
  • Udang 3 ekor
  • Bawang putih 3 biji (cincang)
  • Tomato cherry 5 biji (belah 4)
  • Cili padi 4 tangkai (cincang)
  • Daun sup (agak2/cincang)
  • Daun ketumbar (agak2/cincang)
  • Minyak zaitun 3sb
  • Gula perang 1sb
  • Butter 2sb
  • Kiub pati ayam 1
  • Black pepper
  • Oregano
  • Thyme
  • Parmesan (perfect italiano)

Cara Penyediaan
  1. Rebus spagetti sampai lembut, bubuh minyak zaitun sikit semasa merebus tu.. dah masak toskan..bubuh lagi sikit minyak zaitun.
  2. Kopek kulit udang sahaja rebus dengan air 1/2 cawan campur kiub pati ayam..pastu angkat.. buang kulit udang.. air rebusan udang letak tepi dulu..
  3. Panaskan kuali..bubuh butter.. goreng udang.. pastu angkat.
  4. Kuali yg sama bubuh minyak zaitun, tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan..
  5. Masukkan spagetti, tomato, daun sup,daun ketumbar, dan stok rebusan kulit udang tadi.. serta isi udang.
  6. Akhir sekali masukkan oregano, black pepper, thyme dan gula perang. goreng sampai kering..bubuh sikit2 je.
  7. Taburkan parmesan..(Perfect italiano)

Tiada ulasan: