Bahan
- Spagetti 100 batang
- Udang 3 ekor
- Bawang putih 3 biji (cincang)
- Tomato cherry 5 biji (belah 4)
- Cili padi 4 tangkai (cincang)
- Daun sup (agak2/cincang)
- Daun ketumbar (agak2/cincang)
- Minyak zaitun 3sb
- Gula perang 1sb
- Butter 2sb
- Kiub pati ayam 1
- Black pepper
- Oregano
- Thyme
- Parmesan (perfect italiano)
Cara Penyediaan
- Rebus spagetti sampai lembut, bubuh minyak zaitun sikit semasa merebus tu.. dah masak toskan..bubuh lagi sikit minyak zaitun.
- Kopek kulit udang sahaja rebus dengan air 1/2 cawan campur kiub pati ayam..pastu angkat.. buang kulit udang.. air rebusan udang letak tepi dulu..
- Panaskan kuali..bubuh butter.. goreng udang.. pastu angkat.
- Kuali yg sama bubuh minyak zaitun, tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan..
- Masukkan spagetti, tomato, daun sup,daun ketumbar, dan stok rebusan kulit udang tadi.. serta isi udang.
- Akhir sekali masukkan oregano, black pepper, thyme dan gula perang. goreng sampai kering..bubuh sikit2 je.
- Taburkan parmesan..(Perfect italiano)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan