Khamis, 15 Jun 2017

RESEPI SUP EKOR ALA THAI




BAHAN-BAHANNYA:

  • 1 kilo ekor lembu
  • 3 sudu besar kicap sotong
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 batang serai
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 sudu bawang besar
  • 15 tangkai cili padi }di belah dua
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 2 biji limau nipis
  • 3 biji tomato

CARA MENYEDIAKANNYA:
  1. Tumis cili kisar dan masukkan serai yang telah di titik. 
  2. Kacau sampai garing dan masukkan kicap sotong ,kemudian masukkan air dan ekor lembu. 
  3. Masak hingga ekor lembu empuk kemudian masukkan garam dan serbuk perasa.
  4. Masukkan cili padi,tomato dan bawang besar.Setelah itu masukkan jus limau,daun limau purut, dan bolehlah diangkat.

Selamat Mencuba



Tiada ulasan: