Bahan-Bahan :
- Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
- Tomato / kacang bendi / batang keladi
- Serai - 1 batang (di ketuk)
- Asam keping (3-4 keping)
- Sedikit serbuk ikan bilis
- Garam secukup rasa
Bahan-Bahan B : untuk di kisar
- Lada kering (8-10 batang)
- Bawang merah besar - 1 labu
- Bawang putih - 2 ulas
- Belacan - setengah inci
- Kunyit - setengah inci
Cara-cara :
- Didihkan air di dalam periuk
- Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
- Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
- Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi) sehingga layu.
- Matikan api dan sedia untuk di hidang.
Nama lain bagi masakan ini adalah "Lauk Malas".
Tiada ulasan:
Catat Ulasan