Khamis, 15 Jun 2017

IKAN ASAM REBUS




Bahan-Bahan :

  • Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
  • Tomato / kacang bendi / batang keladi
  • Serai - 1 batang (di ketuk)
  • Asam keping (3-4 keping)
  • Sedikit serbuk ikan bilis
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan B : untuk di kisar
  • Lada kering (8-10 batang)
  • Bawang merah besar - 1 labu
  • Bawang putih - 2 ulas
  • Belacan - setengah inci
  • Kunyit - setengah inci

Cara-cara :
  1. Didihkan air di dalam periuk
  2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
  3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
  4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi) sehingga layu. 
  5. Matikan api dan sedia untuk di hidang.

Nama lain bagi masakan ini adalah "Lauk Malas".



Tiada ulasan: