Khamis, 15 Jun 2017

SUP IKAN HARUAN




Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ikan haruan
  • 2 cawan air
  • Bunga cengkih
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • 1 sudu makan lada hitam – di tumbuk
  • 3 ulas bawang merah – di tumbuk
  • 2 ulas bawang putih – di tumbuk
  • 2 cm halia – di tumbuk
  • 1 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang dan daun sup di hiris

Cara:
  1. Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
  2. Bilas dengan air dan di tos. 
  3. Panaskan air sehingga mendidih dan Masukkan bawang putih, merah, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & sup bunjut.
  4. Kemudian masukkan lada hitam, garam,asam keping dan ikan. 
  5. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih. 
  6. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera

Tiada ulasan: