Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan haruan
- 2 cawan air
- Bunga cengkih
- Bunga lawang
- Kulit kayu manis
- 1 sudu makan lada hitam – di tumbuk
- 3 ulas bawang merah – di tumbuk
- 2 ulas bawang putih – di tumbuk
- 2 cm halia – di tumbuk
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- Daun bawang dan daun sup di hiris
Cara:
- Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
- Bilas dengan air dan di tos.
- Panaskan air sehingga mendidih dan Masukkan bawang putih, merah, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & sup bunjut.
- Kemudian masukkan lada hitam, garam,asam keping dan ikan.
- Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera
Tiada ulasan:
Catat Ulasan