1 ketul pure butter
50 gram gula icing
1 sudu teh essen vanilla
350 - 370 gram tepung gandum
Atau 3 1/2 cawan
70 gram tepung jagung @ 1/2 cawan
10 gram @ 1 sudu besar tepung sagu
10 gram @ 1 sudu besar tepung beras
Pewarna kuning dan merah ..
Manik hiasan.
Untuk sapuan
- 2 biji kuning telur.
- Pewarna kuning lemon
- sebatikan.
Doh bunga hiasan
- Ambil doh sedikit dan warnakn merah
- Klu adunan lembik tambah tepung hingga adunan senang untuk diterap.
Cara penyediaan
- Satukan butter , gula icing pukul sebati dan masukan essen vanilla kacau sebati
- Masukan semua tepung uli hingga jadi doh dan dan ambil sedikit doh timbang dalam 250g dan warnakn hijau dan selebihnya warnakan kuning lemon....asingkan 30 gram untuk buat bunga dan warnakan
- Ambil sedikit adunan hijau 3 gram dan kuning 7 gram dan bulatkan kemudian leperkan bahagian tengah dan masukan inti berat 3 gram dan pastikan kedudukan hijau sebelah tepi dan masukkan dalam acuan kerang dan tekan ikut laras yg anda suka ...keluarkan dari acuan .
- ...sapu kuning telur dan hiaskan dgn bunga dan dot ditgh dgn adunan warna kuning atau manik hiasan.
- Bakar pada suhu 160 selama 30 minit ..
Tips
- Bila doh yg di campur warna akan jadi lembik ...blh tambah tepung gandum sedikit lagi ...pstikan doh xterlalu keras okey..
- Klu doh keras tmbh butter bgi lembut bila terap xpecah atau retak atau patah ..bila di gulung.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan