Khamis, 31 Ogos 2017

AYAM PERCIK MADU






Bhn2

  • 1 ekor ayam.. belah 4..kelar2kn sikit
  • 2 cawan santan
  • 2 sdb madu lebah
  • 2 sdb sos tiram
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • mentega secukupnya

Bhn2 Blend
  • 7 tangkai cili kering (kepedasan ikut suka)
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 cm halia muda
  • 3 batang serai
  • 7 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 helai daun kunyit

Cara
  1. panaskn 2 sdb mentega.. tuangkn bhn2 kisar ..tumis hngga wangi..
  2. masukkn garam n gula
  3. tuangkn santan..sntsa kacau..
  4. masukkn sos tiram n madu lebah.. reneh ats api hngga kuah terbit mnyak..ketepikn
  5. dgn mnggunakn kuali non-stick, sederhanakn api..pijarkn 1 sdb mentega..layur ayam dlm kuali..balik2kn hngga ayam agk kekuningn..
  6. kemudian lumurkn ayam dengan kuah percik tadi, biar rata..
  7. masukkn ayam dlm ketuhar n bakar dgn suhu 200'c selama 10-15 minit or hngga ayam masak..(jika ayam dibakar mnggunakn bara api arang/kayu..mesti balik2kn ayam pd kedua2 permukaan hngga ayam msk)
  8. ketika mnghidang, bolehlah tuangkn kuah percik atas ayam..
  9. siappppp
Sumber

Tiada ulasan: