Bhn2
- 1 ekor ayam.. belah 4..kelar2kn sikit
- 2 cawan santan
- 2 sdb madu lebah
- 2 sdb sos tiram
- gula secukup rasa
- garam secukup rasa
- mentega secukupnya
Bhn2 Blend
- 7 tangkai cili kering (kepedasan ikut suka)
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm halia muda
- 3 batang serai
- 7 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 helai daun kunyit
Cara
- panaskn 2 sdb mentega.. tuangkn bhn2 kisar ..tumis hngga wangi..
- masukkn garam n gula
- tuangkn santan..sntsa kacau..
- masukkn sos tiram n madu lebah.. reneh ats api hngga kuah terbit mnyak..ketepikn
- dgn mnggunakn kuali non-stick, sederhanakn api..pijarkn 1 sdb mentega..layur ayam dlm kuali..balik2kn hngga ayam agk kekuningn..
- kemudian lumurkn ayam dengan kuah percik tadi, biar rata..
- masukkn ayam dlm ketuhar n bakar dgn suhu 200'c selama 10-15 minit or hngga ayam masak..(jika ayam dibakar mnggunakn bara api arang/kayu..mesti balik2kn ayam pd kedua2 permukaan hngga ayam msk)
- ketika mnghidang, bolehlah tuangkn kuah percik atas ayam..
- siappppp
Tiada ulasan:
Catat Ulasan