Bahan bahan
- 1 ekor ayam - potong 4, buang kulit & dikelar
- 1/2 keping asam keping
- Garam
- Gula
- 1 batang serai - ketuk
Bahan kisar:
- 6 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1 cawan santan pekat
Bahan perap:
- Bawang merah
- Halia
- Garam
Cara cara:
- Kisar beberapa biji bawang merah dan beberapa hiris halia dan lumur pada ayam bersama sedikit garam. Biarkan seketika.
- Susun ayam dalam pemanggang dan bakar atas dapur arang. Nota: Ayam boleh juga dikukus sehingga sehingga masak. Atau boleh juga dicelur seketika.
- Kisar pula bahan kisar iaitu bawang merah dan halia bersama santan. Tuang bahan kisar ke dalam kuali dan masak dengan api perlahan bersama serai yang diketuk sehingga pekat. Nota: Ada juga orang yang meletakkan sedikit tepung gandum untuk memekatkan kuah. Ini adalah opsyenal. Kalau santan telah pekat, tak perlulah masukkan tepung.
- Masukkan garam, gula dan asam keping. Sesuaikan rasa.
- Kuah percik dilumur rata rata pada ayam yang sedang dibakar. Terbalikkan ayam dan bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga kuah percik melekat di ayam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan