Bahan-bahan
- 4 ekor udang besar
- *1/2 biji bawang besar@ 4 biji bwg merah
- *2 ulas bawang putih
- *1 batang serai - hiris
- *1 inci halia
- *3cm kunyit hidop
- 1 sudu makan cili kisar
- 1/2 sk halba
- sehelai daun kunyit - hiris halus
- santan kelapa
- gula melaka
- garam
Cara-cara
- Blend bahan yg bertanda *.
- Tumis bahan blend dan juga cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan santan, garam, gula melaka dan juga halba.
- Masukkan udang. Masak setengah masak sahaja. Angkat. Lebihan kuah tadi masak hingga kuah pekat. Taburkan daun kunyit dan matikan api.
- Bakar udang atas bara api dan balik2kan.
- Dah masak, tuangkan lebihan kuah percik tadi ke atas udang.Siap utk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan