Bahan-Bahan
- 4 biji telur Gred A or 5 biji Gred B.Asingkan putih/kuning
- 1 sdt esen vanilla
- 200 ml susu segar
- 70 gram buttercup
- 70 gram self raising flour
- 70 gram gula halus
- 5 keping cheese
- Panas oven dengan letak air mendidih 180'C 10-15 minit
- Double boil - susu/butter/cheese .Ketepikan bila dah mendidih
- Whisk kuning telur sampai berbuih + esen vanilla.Ketepikan
- Untuk buat meringue, tips dia jangan terus speed laju. Tapi perlahan hingga berbuih kecik penuh, baru masukkan gula halus sikit-sikit. Lepas tu naikkan speed sekitar 1 minit n check dh sampai soft peak tak mcm dlm pic bawah. Jangan over nanti kek mendap tengah or tepi.
- Masukkan bahan double boil tadi ke dalam adunan kuning telur. Kacau n ayak tepung . Lepas tu whisk sampai jangan berketul tepung.
- Baru masukkan meringue putih telur .Masukkan 1/3 setiap kali masuk, n kaup balik manja. Jangan kacau nnt ruang udara dia hilang.Keka tak gebu.
- Guna loyang saiz 8. Bahagian tepi balut dengan aluminium . bahagian bawah alas dengan parchment paper or baking paper.
- Masukkan adunan ke dalam loyang , hentak sekali ja. Lepas tu bakar pada suhu 165'C- 170'C guna teknik waterbath. Ini cara CA
- 20 minit pertama api atas bawah kipas on ( jika ada kipas )
- 40 minit buka oven n tutup permukaan atas kek dengan aluminium foil tuk elakkan hangit x cantik.api atas bawah kipas on ( jika ada kipas )
- Bila dh masak, keluarkan terus dari oven n terbalikkan.Sejukkan 15-20 minit. Lepas tu baru keluarkan dari loyang n terbalikkan ke atas. Bila dah sejuk baru potong.Baru cantik kejadiannya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan