Bahan A.. (meringue)
- 4 @ 5 biji putih telur gred a @b
- 1/2 sudu teh cream of tartar
Bahan B
- 4 @5 biji kuning telur
- tepung naik sendiri 70 gram
- tepung jagung 50 gram
- 1sudu teh baking soda..
- sikit esen or creamy vanilla
- 70 ml minyak
- 70 ml fresh milk full cream Dutch lady or susu cair
- sikit salt
- gula kastor 140 gram @ gula halus 130 gram
ayak ye tepung ni ni,kalo rajin
Cara:
step1:bhn b
- 5 biji kuning telur+esen+gula.mixer hingga gula hancur n kuning telur hingga putih pucat.
- buh minyak+susu segar n salt..mixer lgi
- buh segala tepung n mixer hingga gebu.
step 2:bhn a
- mixer 5 biji putih telur hingga berbuih..stop mixer kejap n buh cream or tartar..mixer hingga bertanduk..
step 3
- kaup balikkn putih telur @ meringue sebanyak 3 x ke dlm bhn b (kuning telur+tepung..)
- Hentakkan adunan sebanyak 2 x
- bakar suhu 150 minit selama 35 minit ikut oven masing2..
- sy guna loyang segiempat 8x8..guna baking paper ya
- dah masak tu,cepat2 terlangkup kn kek atas redai..siap!!
resepi topping..
- 250 gram cream cheese
- 1cwan whipping non diary value pride
- 50 ml fresh milk
- skit esen vanilla
Tiada ulasan:
Catat Ulasan