10 gm serbuk agar-agar
1 liter air
1 cawan gula halus
1 cawan Soya Yeo's
2 cawan cendol
1 cawan gula Melaka
1 helai daun pandan ~ di simpul
- Satukan gula halus, air, agar-gar dan daun panadan dalam periuk dan masak hingga agar-agar laut dan mendidih
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian
- Panaskan semua, 1/3 bahagian dan masukkan gula Melaka
- Kacau rata dan biarkan gula melarut
- Setelah didih , tapis
- Tuang dalam loyang dan biarkan hingga hampir keras
- Panaskan pula 2/3 bahagian agar-agar
- masukkan air soya dan cendol
- Bila bahagian gula Melaka telah sedikit keras, cucuk-cucuk permukaannya dengan garfu
- Kemudian tuangkan adunan soya cendol perlahan-lahan
- Kemudian sejukkan
- Bila dan keras bolehlah di potong dan di hidangkan dingin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan