Selasa, 29 Mei 2018

AGAR-AGAR SOYA CENDOL GULA MELAKA



10 gm serbuk agar-agar
1 liter air
1 cawan gula halus
1 cawan Soya Yeo's
2 cawan cendol
1 cawan gula Melaka
1 helai daun pandan ~ di simpul


  1. Satukan gula halus, air, agar-gar dan daun panadan dalam periuk dan masak hingga agar-agar laut dan mendidih
  2. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian
  3. Panaskan semua, 1/3 bahagian dan masukkan gula Melaka
  4. Kacau rata dan biarkan gula melarut
  5. Setelah didih , tapis
  6. Tuang dalam loyang dan biarkan hingga hampir keras
  7. Panaskan pula 2/3 bahagian agar-agar
  8. masukkan air soya dan cendol
  9. Bila bahagian gula Melaka telah sedikit keras, cucuk-cucuk permukaannya dengan garfu
  10. Kemudian tuangkan adunan soya cendol perlahan-lahan
  11. Kemudian sejukkan
  12. Bila dan keras bolehlah di potong dan di hidangkan dingin

Tiada ulasan: