Sabtu, 26 Mei 2018

Ayam Lemak Kuning






Bahan:

1 kg ayam, dipotong 12 keping
3 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
3 batang serai, dititik
15 biji cili padi, dikisar
10 biji bawang kecil, dikisar
5 biji bawang putih, dikisar
3 keping asam keping
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam,
3 biji ubi kentang, dipotong dadu

Cara membuatnya:

  1. Panaskan periuk dan masukkan santan cair, barang yang dikisar serta serbuk kunyit. 
  2. Apabila mendidih, masukkan ayam, asam keping, serai dan ubi kentang. 
  3. Apabila mendidih, masukkan santan pekat kacau sebati dan masukkan garam secukup rasa. 
  4. Apabila ayam dan ubi kentang masak, boleh diangkat untuk hidangkan.

Sumber





Tiada ulasan: