Bahan Utama
350grm Ayam - Potong kecil/ ikut suker
Cendawan Kering aka cendawan Shitake / Jepun - rendam ngan air panas, Tos , Potong 2
Bahan Tumis
3 ulas bawang Putih - Ketuk n Cincang
1 inci Halia - Mayang
5 tangkai Cili Kering - Potong, cuci n tos.
3 sudu Sos Tiram
3 sudu Kicap Cair
3 sudu Kicap Pekat
sedikit air
1 sudu tepung jagung - bancuh ngan 3sudu air (utk pekatkan kuah)
garam n gula secukup rasa
Cara2
- Tumiskan bawang putih, halia sehingga wangi..
- ayam + cili kering.. gaul sebati... balik2kan hingga ayam masak
- sos tiram, kicap cair n kicap pekat
- air ikut suka nak kuah byk mana... perasakan ngan garam n gula
- air tepung jagung untuk memekatkan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan