Rabu, 16 Mei 2018

Ayam Masak Cendawan Ala Cina





Bahan Utama

350grm Ayam - Potong kecil/ ikut suker
Cendawan Kering aka cendawan Shitake / Jepun - rendam ngan air panas, Tos , Potong 2


Bahan Tumis

3 ulas bawang Putih - Ketuk n Cincang
1 inci Halia - Mayang
5 tangkai Cili Kering - Potong, cuci n tos.
3 sudu Sos Tiram
3 sudu Kicap Cair
3 sudu Kicap Pekat
sedikit air
1 sudu tepung jagung - bancuh ngan 3sudu air (utk pekatkan kuah)
garam n gula secukup rasa


Cara2

  1. Tumiskan bawang putih, halia sehingga wangi..
  2. ayam + cili kering.. gaul sebati... balik2kan hingga ayam masak
  3. sos tiram, kicap cair n kicap pekat
  4. air ikut suka nak kuah byk mana... perasakan ngan garam n gula
  5. air tepung jagung untuk memekatkan...

Tiada ulasan: