Rabu, 16 Mei 2018

Ayam Masak Kicap Dari Dapur Mekza







Bahan: 
Ayam (lumur kunyit dan garam lepas tu goreng)
Cili kisar (1senduk)
Bawang putih/merah/halia (kisar)
Kayu manis, bunga lawang
Serai (2btg ketuk)
Bawang merah hiris bulat
Tomato/cili merah (hiris dan potong)
Kicap manis
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Air secukupnya

Cara cara nya :
  1. Tumis bahan kisar sampai naik bau @ kekuningan,masukkan bunga lawang, kayu manis, serai. masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak. Masukkan semua jenis sos (jika pekat tambah air sedikit).
  2. Tumis lagi baru masukkan garam n gula secukup rasa. Masukkan bawang hiris, tomato, cili merah kacau sekejap baru masukkan ayam gaul rata tutup api.


Tiada ulasan: