Bahan-Bahannya:1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan.
Bahan untuk kuah tomyam:
- 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
- 3 sudu makan pes tomyam
- 2 biji bawang besar - dipotong dadu
- 2 batang serai - dititik
- 1 inci lengkuas - dihiris nipis
- 1 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
- 1 batang seleri - dihiris serong
- 2 biji tomato - dipotong dadu
- 5 biji cili api - dititk
- 3 cawan air
- 3 sudu makan nampla (sos ikan)
- 1 sudu teh garam
- 1 biji limau nipis
- 3 helai daun limau purut
- 2 pokok daun sup
Cara-caranya:
- Didihkan 3 cawan air.
- Masukkan bawang besar,serai dan lengkuas. Biarkan mendidih sebentar
- Masukkan ayam dan karot. Biarkan hingga mendidih.
- Maukkan pes tomyam, nampla, garam dan sedikit serbuk perasa.
- Masukkan cili api, tomato, batang seleri, jus limau nipis dan daun limau purut. Biarkan sebentar.
- Akhir sekali masukkan daun sup.Kacau rata dan tutup api.
- Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tomyam.
Selamat mencuba
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan