Bahan Mee
- 1 bungkus mee hoon (rendam dan celur sebentar )
- Taugeh
- Kobis ~ di hiris halus
- Daun sup dan daun bawang ~ di hiris
- Bawang goreng
Bebola Daging
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah ~ di cincang halus
- 2 ulas bawang putih ~ di cincang halus
- 1/2 biji telur ~ 1 biji telur di kocok tapi ambil 1/2 sahaja
- 2 sudu teh tepung jagung atau tepung ubi
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan daging bersama bawang putih, bawang merah, lada sulah, garam, tepung jagung dan telur.
- Kemudian gaul rata (Adunan juga boleh diblend) Kemudian diuli-uli biar padat sedikit
- Bulat-bulatkan sebesar guli
- Ketepikan
Tauhu sumbat daging
- 2 kepig tauhu belah 2 segi tiga
- Belah tengah tahu dan sumbatkan dengan adunan bebola daging tadi.
- Rebus dalam api perlahan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
Kuah Bakso
- 1/2 kg tulang
- 2 biji bawang merah ~ dihiris
- 3 ulas bawang putih ~ di cincang halus
- 1/2 inc halia
- 2 sudu teh lada sulah
- 1 batang serai dititik
- 1 kiub pati daging atau pati ayam
- garam secukup rasa
- 1 bungkus sup bunjut (kalau suka)
- Mula-mula ... rebus dahulu tulang hingga daging pada tulang empuk
- Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumiskan bahan hiris, halia dan serai hingga harum
- Kemudian masukkan dalam air rebusan tulang tadi
- Masukkan sup bunjut, kiub daging dan rasakan dengan garam secukup rasa
- Bila dah mendidih kuahnya, masukkan bebola daging kita tadi
- Bebola daging akan masak bila ia timbul di permukaan kuah
- Biar renih sekejap dan telah tersedia lah kuah bakso kita
- Bakso dimakan bersama mi hoon yang kita dah celur tadi, taburkan taugeh, hirisan kobis, daun sup dan daun bawang serta bawang goreng
- Tuangkan kuah bersama bebola daging. Boleh dimakan bersama sos atau sambal kicap dan tahu sumbat daging tadi
sambal kicap
- lada cili api
- lada merah
- bawang putih 1 ulas (goreng sekejap untuk bau sambal yang harum)
- tumbuk hancur semua bahan
- kemudian masukkan dlm bekas dan masukkan kicap serta perah limau nipis
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan