Bahan-bahan :
- 1/2 Kg Daging -Daging dihiris nipis dan digaul dengan hirisan halia (1 cm) dan serbuk kunyit (1 Sudu Besar)
- 1 Biji Bawang Besar-Dihiris
- 2-3 Ulas Bawang Putih-Dihiris (saya suka letak lebih)
- 1 Biji Cili Merah-Dibelah 2
- 2 Biji Cili Hijau-Dibelah 2
- 3 Sudu Besar Sos Tiram
- 2 Sudu Besar Sos Tomato
- 1 Sudu Besar Sos Cili
- Kicap secukup rasa (Selalu guna Kicap Tamin)-Dalam Secawan
- 1 inci Halia-Dihiris
- Sedikit Air
- Garam dan Gula
- 1 Keping Asam Keping
- 2-3 Sudu Besar Minyak untuk menumis
- 1 Batang Kayu manis
Tambahan:
Goreng Ubi kentang yang dipotong sederhana sehingga setengah masak
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan minyak, masukkan kayu manis,hirisan halia dan hirisan daging.
- Kacau dan biarkan daging menjadi kering, kalau kurang empuk tambah air (paras daging biar tenggelam).
- Tunggu lagi sehingga daging kering dan naik minyak
- Masukkan bawang besar dan bawang putih. Kacau rata hingga naik bau.
- Masukkan Sos Tiram, Sos Tomato, Sos Cili dan Kicap.
- Kacau lagi.. Masukkan Gula (1 Sudu Besar) dan Garam (1/2 sudu kecik).
- Kacau lagi.
- Masukkan Air ikut kehendak (untuk kuah). Biarkan mengelegak.
- Masukkan Asam keping dan Ubi Kentang yang sudah digoreng tadi...
- Tunggu sehingga kuah pekat dan hidangkan.
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan