Bahan-bahan diperlukan:
2 kampit tepung beras
3 cawan gula
1 biji telur
1 biji kelapa(di perah sehingga 3x,tp setiap perahan asing2kan
air(jika perlu di tambah)
Sedikit esen ros
Secubit garam
Sedikit air kapur
Cara menyediakan dan memasak:
- Tepung beras, gula, telur dan perahan santan pertama di gaul sebati.
- Jika adunan agak pekat campurkan perahan santan berikutnya tapi jangan di letakkan semua, letakkan sedikit demi sedikit.
- Gaul hingga sebati, kemudian tapis.
- Panaskan minyak dan rendam acuan kuih goyang ke dalam kuali yang telah di isi minyak. Gunakan api sederhana.
- Bila minyak dah panas, acuan pun dah panas, celupkan acuan ke dalam adunan.
- Goyang-goyangkan acuan hingga kuih tertanggal dari acuan. Jika kuih agak tebal, tambahkan sedikit lagi air santan.
- Setelah kuih kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya atas redai.
- Bila dah sejuk segera simpan ke dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan