Selasa, 15 Mei 2018

kuih ros @ kuih goyang





Bahan-bahan diperlukan:
2 kampit tepung beras
3 cawan gula
1 biji telur
1 biji kelapa(di perah sehingga 3x,tp setiap perahan asing2kan
air(jika perlu di tambah)

Sedikit esen ros
Secubit garam
Sedikit air kapur


Cara menyediakan dan memasak:
  1. Tepung beras, gula, telur dan perahan santan pertama di gaul sebati.
  2. Jika adunan agak pekat campurkan perahan santan berikutnya tapi jangan di letakkan semua, letakkan sedikit demi sedikit.
  3. Gaul hingga sebati, kemudian tapis.
  4. Panaskan minyak dan rendam acuan kuih goyang ke dalam kuali yang telah di isi minyak. Gunakan api sederhana.
  5. Bila minyak dah panas, acuan pun dah panas, celupkan acuan ke dalam adunan.
  6. Goyang-goyangkan acuan hingga kuih tertanggal dari acuan. Jika kuih agak tebal, tambahkan sedikit lagi air santan.
  7. Setelah kuih kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya atas redai.
  8. Bila dah sejuk segera simpan ke dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan: