Khamis, 17 Mei 2018

LAI CHEE KANG



Buah mata kucing kering
Buah kabung
Biji selasih
Beras barli
Getah anggur
Kembang semangkuk
Halua kundur
Kismis
Buah laici dalam tin
Kacang tanah
Cincau
Agar-agar
Nata de coco
Gula batu
Gula Melaka
Gula pasir
Daun pandan

Bahan-bahan di atas ni tak lah di gunakan semua. kalau nak guna semua pun boleh juga. atau boleh pilih mana yang berkenan di hati. Berapa sukatannya pula terpulang , tiada sukatan yang khusus.. sesuamnya terserah pada selera masing-masing. Ita pun tak gunakan semua bahan ni dalam lai chee kang yang ita sediakan.

  1. Buah mata kucing kering tu kita rebus hingga kembang.
  2. Bila dah kembang masukkan daun pandan, gula Melaka, Gula batu dan gula pasir.
  3. Biarkan semuanya larut.
  4. Bila dah didih tutup api, masukkan halua kundur, getah anggur dan kismis
  5. Biarkan sejuk
  6. Sementara itu, kita rendam kembang semangkuk dalam air panas. Rendamkan juga biji selasih Beras barli juga di rebus, bila kembang tapis ketepikan
  7. Bila air dah sejuk, masukkan dalam bekas besar
  8. Masukkan kembang semangkuk, biji selasih, beras bali, halua kundur, cincau atau agar-agar, buah kabung, nata decoco, laici dalam tin atau apa-apa lagi yang di rasakan sesuai dengan selera keluarga.
  9. Akhir sekali bila nak di sajikan, sendukkan dalam mangkuk dan taburkan kacang tanah.
  10. lai chee kang siap di sajikan sejuk atau dingin

Tiada ulasan: