Buah mata kucing kering
Buah kabung
Biji selasih
Beras barli
Getah anggur
Kembang semangkuk
Halua kundur
Kismis
Buah laici dalam tin
Kacang tanah
Cincau
Agar-agar
Nata de coco
Gula batu
Gula Melaka
Gula pasir
Daun pandan
Bahan-bahan di atas ni tak lah di gunakan semua. kalau nak guna semua pun boleh juga. atau boleh pilih mana yang berkenan di hati. Berapa sukatannya pula terpulang , tiada sukatan yang khusus.. sesuamnya terserah pada selera masing-masing. Ita pun tak gunakan semua bahan ni dalam lai chee kang yang ita sediakan.
- Buah mata kucing kering tu kita rebus hingga kembang.
- Bila dah kembang masukkan daun pandan, gula Melaka, Gula batu dan gula pasir.
- Biarkan semuanya larut.
- Bila dah didih tutup api, masukkan halua kundur, getah anggur dan kismis
- Biarkan sejuk
- Sementara itu, kita rendam kembang semangkuk dalam air panas. Rendamkan juga biji selasih Beras barli juga di rebus, bila kembang tapis ketepikan
- Bila air dah sejuk, masukkan dalam bekas besar
- Masukkan kembang semangkuk, biji selasih, beras bali, halua kundur, cincau atau agar-agar, buah kabung, nata decoco, laici dalam tin atau apa-apa lagi yang di rasakan sesuai dengan selera keluarga.
- Akhir sekali bila nak di sajikan, sendukkan dalam mangkuk dan taburkan kacang tanah.
- lai chee kang siap di sajikan sejuk atau dingin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan