Rabu, 30 Mei 2018

PUDING BERKUAH





Bahan Untuk Kastard

1 cawan tepung kastard
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula + 1 sudu besar gula

  1. Satukan semua bahan dalam periuk dan masak atas dapur dengan api sederhana hingga ia meletup-letup dan pekat.
  2. Angkat dan sudukan dalam acuan kecil
  3. Sejukkan hingga keras

Bahan Untuk Kuah
1 tin susu cair
2 gelas air
5 sudu besar gula pasir
secubit garam
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
fruit coktail - untuk hiasan

  1. Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah. Tambahkan secubit garam dan esen vanila
  2. Biarkan kuah mendidih.
  3. Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
  4. Untuk menghidang masukkan kuah dlm mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap utk di hidangkan.

Tiada ulasan: