Khamis, 31 Mei 2018

SAMBAL TERUNG






Bahan-bahan

2 biji terung panjang (dipotong tiga dan dibelah dua)
1 biji bawang besar (untuk hiasan)
1 tangkai cili merah (untuk hiasan)

Tumbuk

10 tangkai cili kering
3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih (dimayang halus)
segenggam udang kering

Perasa

garam secukup rasa
2 sudu makan minyak makan
2 sudu makan kicap pekat manis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih sehingga garing.
  2. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi bersama udang kering,kacau sehingga naik minyak.
  3. Masukkan terung bersama secawan air dan tutup sehingga terung empuk.
  4. Kacau lagi supaya semuanya sebati dan masukkan kicap pekat manis bersama garam.
  5. Akhir sekali masukkan bawang besar bersama cili merah dan boleh dihidangkan.


Sumber





Tiada ulasan: