Bahan-bahan:
- 250g mentega
- 125g gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 50g serbuk badam (optional)
- 200g tepung jagung - ayak
- 300g tepung gandum - ayak
- 1 sudu besar tepung beras - ayak
- 1 sudu teh baking powder - ayak
- 200g kacang badam (digoreng tanpa minyak)
- 50g badam cincang untuk hiasan
- +/- 700g cokelat compound
Artikel asal: http://bit.ly/2pWvvzD
Cara Membuat:
- Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lagi. Masukkan serbuk badam dan kacau.
- Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
- Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
- Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit.
- Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.
- Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering. Siap disimpan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan