Bahan bahan
16oz butter(450gram)
1/2gelas gula halus
2gelas tepung hong kong
10biji telur
200gram jem campuran atau mana mana jem buah
1sudu makan ovellet
200gram serbuk horlicks
1sudu makan esen vanilla
1tin kecil/rendah susu pekat manis
Pewarna ungu secukupnya
- Telur ,esen vanilla dan gula dipukul sampai kembang.ketepikan.
- Dalam bekas lain butter dan susu pekat dipukul sampai kembang dan putih.
- Kemudian satukan kedua dua adunan. Pukul sampai sebati.
- Masukan horlicks,jem buah dan ovelete. Pukul lagi sampai sebati.
- Akhir sekali masukan tepung hong kong. Gaul guna senduk sahaja sampai sebati dan rata
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. (Bahagian 1 warna asal ... Bahagian 2 warna ungu)
- Bakar berlapis lapis sampai habis.
- Lapisan yang pertama guna api atas bawah .
- Lapisan kedua dan yang seterusnya guna api atas sahaja.
- Lapisan yang terakhir guna api atas bawah.
- Selepas 1/2 jam boleh cucuk tengah tengah kek dengan lidi samaada kek sudah masak atau belum. Sekiranya lidi keluar bermakna kek sudah masak.
- Suhu yang digunakan ialah 140c bergantung juga pada suhu oven masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan