Isnin, 22 Jun 2020

Kek Lapis Coklat Pelangi






Bahan: 

500 g mentega
50 g gula kastor
1 sudu makan ovalet
10 biji telur gred A
360 g tepung hong kong
400 g susu manis
250 g coklat masakan (dicairkan)
200 g horlick
Sedikit almond nib
Pewarna hitam, ungu, biru, turquoise, hijau, kuning, oren, pink 

Cara:

  1. Pukul mentega, gula dan ovalet hingga putih dan kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu dan dipukul hingga sebati.
  3. Selepas itu masukkan susu manis dan horlick.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dipukul sehingga rata.
  5. Bahagi adunan kepada: 
  • Pewarna hitam dimasukkan coklat yg dicairkan sebanyak 8 lapisan - 165 g setiap lapisan
  • Warna pelangi sebanyak 7 lapisan - 165 g setiap lapisan 

Bakar ikut urutan seperti dalam gambar. 
# Guna loyang 8 X 8 inci
# Suhu 150 °C atau mengikut kepanasan oven masing-masing 
# Selamat mencuba # 


Sumber: FB Carolyn Joshua

Tiada ulasan: