Selasa, 5 Jun 2018

KUIH BOM@ ONDE2



  • 2 cawan penuh tepung pulut
  • 3 sdb tepung gandum
  • 1 sdb gula
  • Sedikit garam
  • 1 cawan air 
  • Bijan secukupnya

Caranya
  1. Satukan.. tepung gandum...tepung pulut.. garam dan air dlm bekas... uli hingga sebati..
  2. Ambil sedikit doh masukkan inti kemudian bulat2kan.. dan gelek atas bijan.. Sambil bulat2kan dan genggam2 supaya bijan elok melekat..ulang hingga siap.. simpan dlm peti sejuk selama 20 mnt.. .panaskan minyak api sederhana perlahan..goreng dalam minyak yg belum panas hingga garing dan toskan..

Bhn inti kelapa
  • 1 bj kelapa parut
  • 1/2 cwn gula merah
  • 3 sdb gula pasir (bleh tambah jika suka manis )
  • Sehelai daun pandan di ikat
  • 1 sdb membukit tpg gandum
  • 1/2 cwn air

  1. Masak gula dgn 1/2cwn air
  2. bila larut tapiskan dlm kuali
  3. masak air dan daun pandan
  4. bila agak didih masukkan kelapa parut
  5. kacau sebati dan masukkan tpg gandum...kacau rata dan tutup api...sejukkan..

Tiada ulasan: