Bahan-bahan:
- 3 ekor ikan kembung (termenung) yang besar
- 2 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (ambil santannya, anggaran satu mangkuk penuh)
- 10 biji cili kering
- 10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
- Sedikit halia
- 1 batang serai Sedikit belacan
- 1 camca besar gula
- 2 camca besar air asam jawa
- Sedikit kunyit (ditumbuk)
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya.
- Setelah itu lumurkan dengan garam dan kunyit, kemudian bakarlah di atas dapur arang sehingga separuh masak.
- Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya.
- Bawang merah, cili kering dan halia digiling hingga lumat bersama belacan. Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan.
- Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam.
- Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya.
- Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi.
- Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi.
- Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan.
- Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan