Sabtu, 17 Jun 2017

IKAN PERCIK MAK NGAH



Bahan-bahan:

  • 3 ekor ikan kembung (termenung) yang besar
  • 2 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (ambil santannya, anggaran satu mangkuk penuh)
  • 10 biji cili kering
  • 10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
  • Sedikit halia
  • 1 batang serai Sedikit belacan
  • 1 camca besar gula
  • 2 camca besar air asam jawa
  • Sedikit kunyit (ditumbuk)
  • Garam secukup rasa



Cara Penyediaan:
  1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya. 
  2. Setelah itu lumurkan dengan garam dan kunyit, kemudian bakarlah di atas dapur arang sehingga separuh masak. 
  3. Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya. 
  4. Bawang merah, cili kering dan halia digiling hingga lumat bersama belacan. Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan. 
  5. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. 
  6. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya. 
  7. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi. 
  8. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. 
  9. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan. 
  10. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: