Bahan-Bahannya ialah:
- 1.5 kg ayam
- 50 gm bawang merah | dikisar
- 10 gm bawang putih | dikisar
- 10 gm halia | dikisar
- 10 gm buah keras
- 30 gm serai | dititik
- 20 gm tepung ubi | dibancuh dengan sedikit air
- 40 gm asam jawa | dibancuh dengan sedikit air
- 5 gm gula
- 5 gm garam
Cara Memasaknya ialah:
- Ayam dibelah dua dan dibersihkan.
- Gaul ayam bersama separuh dari bahanbahan yang telah ditumbuk halus. Perap selama lebih kurang 1 jam.
- Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan sebahagian lagi bahan yang ditumbuk ke dalam santan.
- Kacau hingga sebati dan jerang atas api sederhana.
- Apabila mendidih, masukkan serai, air asam jawa, gula dan garam. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau perlahan. Angkat kuah apabila telah pekat.
- Panggang ayam yang telah diperap. Cucur kuah sedikit demi sedikit ketika memanggang.
- Balik-balikkan ayam supaya kuah melekat pada ayam.
- Pangganglah ayam hingga masak.
- Hidangkan bersama salad dan timun. Baki kuah dicucurkan pada ayam yang telah dimasak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan