Rabu, 21 Jun 2017

Resepi Ayam Percik 'Piawww'



Bahan-Bahannya ialah:

  • 1.5 kg ayam
  • 50 gm bawang merah | dikisar
  • 10 gm bawang putih | dikisar
  • 10 gm halia | dikisar
  • 10 gm buah keras
  • 30 gm serai | dititik
  • 20 gm tepung ubi | dibancuh dengan sedikit air
  • 40 gm asam jawa | dibancuh dengan sedikit air
  • 5 gm gula
  • 5 gm garam

Cara Memasaknya ialah:

  1. Ayam dibelah dua dan dibersihkan.
  2. Gaul ayam bersama separuh dari bahanbahan yang telah ditumbuk halus. Perap selama lebih kurang 1 jam.
  3. Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan sebahagian lagi bahan yang ditumbuk ke dalam santan.
  4. Kacau hingga sebati dan jerang atas api sederhana.
  5. Apabila mendidih, masukkan serai, air asam jawa, gula dan garam. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau perlahan. Angkat kuah apabila telah pekat.
  6. Panggang ayam yang telah diperap. Cucur kuah sedikit demi sedikit ketika memanggang.
  7. Balik-balikkan ayam supaya kuah melekat pada ayam.
  8. Pangganglah ayam hingga masak.
  9. Hidangkan bersama salad dan timun. Baki kuah dicucurkan pada ayam yang telah dimasak.

Sumber

Tiada ulasan: