BAHAN DOH :-
- 2 sudu besar minyak sapi
- 100 ml air
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 biji limau kasturi ambil jusnya
- 225 g tepung gandum
INTI :-
- 100 g udang kering
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar lada kisar
- 1 batang serai
- Garam, gula, perasa secukup rasa.
- 3 sudu besarminyak - untuk menumis
Cara-cara
Untuk menyediakan doh :-
- Minyak sapi,air,garam dimasak hingga mendidih.Masukkan jus limau dan matikan api.
- Tuang air minyak yang panas ini kedalam tepung dan uli hingga sebati.
- Biarkan selama 10 minit.
- Canai doh nipis-nipis ,terap bulat sebesar syiling 50 sen.
- Masuk inti dan kelim.
- Goreng terendam dalam minyak banyak sambil digaul hingga karipap garing sama rata.
Untuk menyediakan inti:-
- Kisar semua bahan inti kecuali minyak masak hingga halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga kering. Sejukkan dan siap utk digunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan