Bahan- bahan :
- Mee kuning 1bungkus dibilas dan tos
- Sotong 10 ekor dibersihkan potong dan tos
- Fish ball 1paket dibersihkan potong dan tos
- Sayur sawi jepun 1ikat dibersihkan potong dan tos
- tomato 1biji dibersihkan dan dibelah 6
- Cili kisar 4sudu besar
- Sos cili 5sudu besar
- Sos tiram 1sudu besar
- Sos ikan 1sudu besar
- kicap pekat 1sudu besar
- Kicap manis 5sudu besar
- Kicap mee 2sudu besar
- air putih 1cawan kecil
- Minyak masak 2sudu besar untuk menumis
- Cili api 10biji
- bwg putih 3ulas
Cara-cara :
- Panaskan kuali, masukkan minyak 2 sudu besar..
- Dan tumiskan cili kisar ngan bahan2 tumbuk tadi sampai garing sedikit.
- masukkan Sos cili, sos tiram,sos ikan,kicap pekat,kicap manis ,kicap mee, dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1cawan kecil..
- Masak dan kacau2 bagi sebati, masukkan sayur dan kacau2 lagi.. pastu masuk kan mee kuning dan tomato... kacau2 bagi sebati dan masak.. siap.
- Masak mee goreng basah ni tak pakai garam gula dan aji.. sbb rasa kicap2 tu semua dh cukup..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan