Bahan-bahan:
A)Topping
- 1/3 cawan gula caster
- 1/4 cawan gula perang
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis
B) Kek
- 1 2/3 cawan tepung biasa
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 120 gram mentega tanpa garam- dilembutkan
- 2/3 cawan gula caster
- 2 biji telur saiz L
- 1 sudu kecil esen vanila
- 3/4 cawan sour cream
- 1 1/4 cawan buah blueberry - segar/frozen
Icing:
- 180g mentega tanpa garam- dilembutkan
- 250 gram cream cheese - dilembutkan
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 2 2/3 cawan gula icing- diayak 1/
- 4 cawan jem blueberry
Cara membuatnya:
Untuk topping:
- Campurkan kesemua bahan-bahan untuk topping, gaul sebati.
Untuk cupcake:
- Panaskan ketuhar pada suhu 190°C/170°C.
- Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
- Ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dan garam terlebih dahulu.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati.
- Masukkan esen vanila dan kacau sebati.
- Masukkan tepung berselang seli dengan sour cream secara 3 peringkat. Kemudian masukkan buah blueberry dan kacau sebati.
- Tuang kedalam setiap acuan cupcake dan masuk kedalam ketuhar dan bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak.
Untuk frosting/icing:
- Pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang.
- Kemudian masukkan esen vanila dan gula icing. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan sesudu jem blueberry dan kacau sebati.
- Kemudian, masukkan icing di dalam 'piping bag' dan paipkan diatas setiap cupcake
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan