Sabtu, 3 Februari 2018

BLUEBERRY CUPCAKES




Bahan-bahan:
A)Topping

  • 1/3 cawan gula caster 
  • 1/4 cawan gula perang 
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis

B) Kek

  • 1 2/3 cawan tepung biasa 
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam 
  • 120 gram mentega tanpa garam- dilembutkan 
  • 2/3 cawan gula caster 
  • 2 biji telur saiz L 
  • 1 sudu kecil esen vanila 
  • 3/4 cawan sour cream 
  • 1 1/4 cawan buah blueberry - segar/frozen 

Icing:
  • 180g mentega tanpa garam- dilembutkan
  • 250 gram cream cheese - dilembutkan 
  • 1/2 sudu kecil esen vanila 
  • 2 2/3 cawan gula icing- diayak 1/
  • 4 cawan jem blueberry


Cara membuatnya:
Untuk topping:
  • Campurkan kesemua bahan-bahan untuk topping, gaul sebati.


Untuk cupcake:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 190°C/170°C. 
  2. Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
  3. Ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dan garam terlebih dahulu. 
  4. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. 
  5. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati. 
  6. Masukkan esen vanila dan kacau sebati.
  7. Masukkan tepung berselang seli dengan sour cream secara 3 peringkat. Kemudian masukkan buah blueberry dan kacau sebati.
  8. Tuang kedalam setiap acuan cupcake dan masuk kedalam ketuhar dan bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak.

Untuk frosting/icing:
  1. Pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang. 
  2. Kemudian masukkan esen vanila dan gula icing. Pukul sehingga sebati. 
  3. Masukkan sesudu jem blueberry dan kacau sebati.
  4. Kemudian, masukkan icing di dalam 'piping bag' dan paipkan diatas setiap cupcake


Sumber

Tiada ulasan: