Bahan-bahan:
A) Kek
- 1 cawan gula caster
- 1/3 cawan minyak jagung
- 2 sudu besar jus oren
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 2 biji telur saiz L
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil baking soda
- 1/2 sudu kecil serbuk allspice/kayu manis
- 1/2 sudu kecil garam
- 3/4 cawan + 2 sudu besar tepung serbaguna
- 1 1/2 cawan carrot yang telah diparut
- 1/2 cawan walnuts- dicincang cup
- 1/4 cawan kelapa yang diparut
B)Frosting:
- 8 ounces cream cheese- suhu bilik
- 3/4 cawan gula icing cup
- 1/2 sudu kecil esen vanila
Cara membuatnya:
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 Celsius. Aturkan kertas acuan cupcake di atas dulang pembakar.
- Satukan gula, minyak jagung, jus oren, esen vanila dan telur. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan baking powder, baking soda, serbuk allspice/kayumanis dan garam; kacau sebati. Selepas itu, masukkan tepung;kacau. Kemudian masukkan carrot, walnut dan kelapa. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan kedalam setiap acuan dan masukkan kedalam ketuhar. Bakar selama 25 minit atau sehingga kek masak.
Untuk frosting:
- Satukan kesemua bahan dan pukul sehingga sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan