Bahan-Bahan
- isi ikan kurau masin 1 mangkuk
- Cili api kampung 1/2 cawan
- Kismis 1/2 cawan
- Lobak manis cincang 1/2 cawan
- Jeruk buah pala 1 cawan - hiris nipis
- Jeruk mangga kulit 1 cawan - hiris nipis
- Biji bijan 1 sudu makan - sangai
- Bawang merah 10 biji
- Bawang putih 10 biji
- Cuka makan 1 cawan
- Gula pasir 1 cawan
- Rempah kari 2sb
- Minyak masak 2 cawan
Bahan Kisar
- Lada kering 2 genggam
- Bawang merah 5 biji
- Bawang putih 5 biji
Cara Menyediakan
- Kupas kulit bawang merah bawang putih..biarkan sebiji2..kemudian campur dengan cuka..rendam 1 jam
- Basuh ikan masih..potong kecik2, kemudian goreng sampai gareng..angkat letak tepi dulu
- Kemudian terus masukkan bahan kisar, Masak sampai betul2 pecah minyak..kacau jek... kemudian masukkan gula dan rempah kari.. kacau je k..
- Akhir sekali masukkan bawang yg direndam cuka tadi..dengan cuka2 sekali... dan semua bahan2.. ikan masin jeruk.. semua lah k..kacau sampai sebati.... taburkan biji bijan..
- Sejukkan dulu baru masukkan dalam bekas.. siappp
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan