RESEPI TOMYAM AYAM
Bahan A
6 biji bawang putih dititik
1 biji tomato dipotong dadu halus2
2 batang serai dititik
5 inci lengkuas diketuk
Bahan B1/4 ekor ayam – potong kecil2
1 biji bawang holland– hiris
2 sudu perencah tomyam – brand TAEPEE
Pelbagai sayuran – saya guna carrot & caulifower
4 helai daun limau purut – buang urat daun tengah tu, supaya bau kuat
cili padi dalam 6 – 8 biji)
sos ikan
air perahan limau
1 biji tomato
garam
Cara – Cara :
- Tumis bahan A sehingga garing. Lepas tu masukkan perencah tomyam. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan air ke dalam periuk, lepas tu masukkan pula ayam.
- Bila ayam dah mula nak masak, masukkan bawang besar, sayur,, lengkuas, serai, daun limau purut dan biarkan seketika
- Akhir sekali, perah limau kasturi dan ambil airnya.
- Masukkan sos ikan dan air perahan limau. Lepas tu perasakan dengan garam. Siap untuk dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan